JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Регионални състезания на младежките стартъпи на JA България 2020

2020-02-24

Регионални състезания на младежките стартъпи на JA България 2020

 

Между 31 март и 7 април 2020 г. 150 учебни компании от над 80 училища ще представят своите предприемачески разработки пред жури в 5 града.

 

Бургас, Варна, Плевен, Пловдив и София ще бъдат домакини на регионалните състезания по предприемачество, които образователната организация Джуниър Ачийвмънт България организира в рамките на своята програма „Учебна компания“. Практическият курс по предприемачество присъства през тази учебна година в над 80 училища в страната, в които бяха създадени 150 младежки стартъпи от над 1400 ученици между 9 и 11 клас. Програмата включва теоретична и практическа част и се води от учители, които имат подкрепата на ментори от бизнеса. Регионалните състезания са запазена марка и елемент от програмата, който е максимално доближен до истинското преживяване на една стартираща компания, представяща своя продукт или услуга пред инвеститори.

 

ПО МЕСТА

 

БУРГАС: 31 март и 1 април 2020

120 Ученици от 12 Училища от Бургас, Средец, София, Сливен, Казанлък, Сопот, Пазарджик, Нова Загора и Карлово ще участват в регионланото състезание в Бургас, което ще се проведе в Екцпозиционен център „Флора“ в града. В първия ден учениците ще направят презентации на сцена пред жури, след което ще участват в специалното събитие, което JA България организира – „JA Stars Talk“ – кариерен форум с презентации по теми, свързани с личностното израстване и кариерен избор на младите хора. Във форума, който ще се проведе от 17 часа на 31 март ще могат да се включат с предваритлено записване и ученици от града, които не са участници в регионалното състезание. Във втория ден от инициативата в Бургас младежките стартъпи ще представят своите разработки на щанд и ще бъдат оценени от жури. Специални партньори на Джуниър Ачивймънт в провеждане на регионланото състезание по програма „Учебна компания“ в Бургас са Община Бургас, ЕЦ „Флора“, Swiss Education Group, Ситибанк, EIT Raw Materials и Министерство на икономиката.  

 

СОФИЯ: 1 април 2020

В рамките на един ден в столицата ще се проведе регионалното състезание, в което ще се представят младежките стартъпи на Джуниър Ачийвмънт от училища от София, Благоевград, Якоруда, Дупница, Разлог, Бобов дол. Общо 32 екипа ще се състезават за 8 места на финалисти. Партньори на състезанието в София са София тех парк, Ситибанк, EIT Raw Materials, Министерство на икономиката.

 

ВАРНА: 2 и 3 април 2020

В двудневен формат, в Юнашкия салон в морската столица ще се проведе регионалното състезание на учебните компании на JA. 30 екипа от 15 училища от Варна, Силистра, Търговище, Аксаково, Провадия, Добрич, Русе ще se състезават за класиране за националния финал. На 2 април от 17 часа за участниците и ученици от града JA организиря кариерния мини форум „JA Stars Talk“, а на 3 април от 9 до 12 часа участниците ще се срещнат на щанд с журито. Партньори на събитието в града са Община Варна, Swiss Education Group, Академия „Миротворци“, Магазини „На Тъмно“, Ситибанк и EIT Raw Materials, Министерство на икономиката.

 

 

ПЛОВДИВ: 3 април 2020

В рамките на един ден в Пловдив ще се проведе регионалното състезание, в което ще се представят младежките стартъпи на Джуниър Ачийвмънт от училища от Пловдив, Велинград, Белово, Брезово, Ихтиман, Копривщица, Долна Баня, Асеновград, Самоков и Смолян. Общо 28 екипа ще се състезават за 8 Места на финалисти. Партньори на състезанието в Пловдив са Община Пловдив, Ситибанк, EIT Raw Materials, СТООС Нетуърк България и Schnider Electric, Министерство на икономиката.  

 

 

 

ПЛЕВЕН: 6-7 април 2020

Регионалното състезание в Плевен ще започне на 6 април следобед с презентации на щанд на 28 екипа, участници в „Учебна компания“ от училища от Плевен, Враца, Видин, Правец, Велико Търново, Черни Осъм, Разград, Русе и Габрово. От 17:00 часа в зала „Катя Попова“ в града ще се проведе и кариерният мини форум „JA Stars Talk“, който ще бъде отворен и за ученици от града, които не са участници в регионалното състезание. На 7 април преди обяд младите предприемачи ще се представят на щанд пред жури от бизнеса, местната власт и Джуниър Ачийвмънт. Партньори на събитието в града са Община Плевен, VAPTECH, Swiss Education Group, Ситибанк, EIT Raw Materials, Министерство на икономиката.  

 

 

 

Между 31 март и 7 април 2020 г. всички екипи ще представят своите разработки на сцена в презентация и на щанд в изложение, пред жури от Джуниър Ачийвмънт и партниращи бизнес и институционални организации. Така ще бъдат класирани най-добрите общо 40 екипа, които ще участват и в националния финал на програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт България  – Младежкиятбизнес форум „Изгряващи звезди“, който ще се проведе на 5 и 6 юни в столицата. Ученическите екипи, които ще се представят на регионалните състезания във всеки от петте града разработват идеи и услуги в следните области: интернет и високи технологии, мобилни приложения, хранителна индустрия, туризъм, текстил и мода, аграрен сектор и зелени решения за средата.