JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Социални иновации 2016: менторите

2016-08-04

Социални иновации 2016: менторите

 

„Социални иновации” е световно състезание,в което ученически отбори от 7 страни разработват проекти, които могат да окажат положително влияние върху обществото. По време на състезанието участниците бяха напътствани от 12 служители на NN България, които ги обучаваха да мислят иновативно и да развиват умения, с чиято помощ да се превърнат в социално отговорни предприемачи. Разговаряхме с няколко от менторите, които присъстваха и на церемонията по награждаването, провела се на 19 юли 2016 г. в новия клон на NN в София.

 

Стоимен Илиев – програмист в NN България, ментор на отбора победител

JA: Какво Ви мотивира да участвате в проекта?

Стоимен: Аз имам опит с предприемачеството, учил съм предприемачество в САЩ, участвал съм в най-различни инициативи и преди всичко ми хареса представянето на идеята на учениците за създаване на проект, който да подпомогне хората в затруднено положение в България. 100 000 човека в страната ни имат слухови проблеми и освен каузата на учениците ме грабна и екипът, който бяха сформирали. И така, за мен беше много лесен и логичен изборът на проект и на екип, на който да бъда ментор. Приятно ме изненада, че учениците са толкова позитивни, отворени и сплотени като екип. Имаха добра симбиоза и бързо вземаха правилни решения.

JA: А какво вие си взехте от този проект и от времето, прекарано с учениците?

Стоимен: Проектът ми даде възможност да се запозная с млади, проактивни хора, с които ще запазим познанството си и в бъдеще. Въпреки че съм бил ментор в различни инициативи, досега не бях попадал на толкова добре сработен екип. Моята цел беше да пренебрегна егото си, да не им преча с много съвети, да не им казвам как да действат и да работят, да не ги обременявам с мои методи на работа, а да им позволя да изградят свои собствени. Да напътствам, без да ги водя.

 

Николай Стойков – главен изпълнителен директор на NN Пенсионно осигуряване и NN Животозастраховане, ментор на отбора, спечелил 3-то място

 

JA: Какви са вашите впечатления от представянето на учениците?

Николай Стойков: Тази година качеството на идеите и проектите беше по-високо; имаше изключителна конкуренция по отношение на класирането в националното състезание, а това доведе до доброто класиране на националния победител и на европейския финал и спечелването на трето място от българския екип.   

JA: С какво смятате, че този проект е бил полезен за учениците?

Николай Стойков: Мисля, че проектът е изключително важен за тях, тъй като е част от една обща програма, която Джуниър Ачийвмънт осъществява в областта на финансовото образование и предприемачеството, като част от цялостното образование на учениците. Те работят по конкретни идеи и проекти в социалната сфера, което за нас е много важно. Дава им възможност да придобият умения за работа в екип, както и такива, свързани с оформяне и представяне на идеята с всички аспекти под формата на проект, готов за реализация. Това са умения, които в бъдеще със сигурност ще бъдат полезни за тяхната реализация.

Освен всичко това, участието в проекта генерира страхотна емоция. По време на представянията всички ученици са изключително ентусиазирани и искат да споделят своята идея. Така че освен изграждането на тези така важни меки умения, участието в проекта е свързано и с емоции и преживявания, които остават за цял живот.

JA: С какво проекта беше полезен за менторите?

Николай Стойков: Този проект е симбиоза между предприемаческата енергия на учениците и доброволческата енергия на моите колеги, менторите. От това съприкосновение предприемаческият потенциал се слива  с опита на колегите от бизнеса и това дава шанс на идеите да бъдат реализирани и да се превърнат в работещи концепции.

JA: Как бихте мотивирали един ваш служител да стане ментор в проекта?

Николай Стойков: Участието на нашите служители е изцяло на доброволческа основа, което е важно за тяхната отдаденост и мотивираност в проекта. Колегите  припознават каузата и смисъла на този проект и са готови да отделят своето време, усилия и енергия за това да помогнат на учениците за оформянето на проектите и тяхното представяне.

 

Анна Йонкова – ръководител „Маркетинг, обучения и обслужване на клиенти“ в NN България – тази година беше съдия, а в миналогодишното издание на състезанието беше международен съдия и ментор на един от отборите

 

JA: Какви са впечатленията Ви от представянето на учениците?

Анна: В сравнение с това, което видях миналата година, идеите тази година са още по-интересни, по-нестандартни, още по-добре представени, което също е много важен елемент от състезанието. Това показва, че очевидно интересът и качеството на целия процес с времето се подобрява и се надявам наистина това да е трайна тенденция, която да показва развитие на участниците, а и развитие на средата в България в тази посока и начин на мислене на учениците.

JA: Какво ви мотивира да участвате в проекта?

Анна: На първо място ме мотивира възможността да общувам отблизо с млади хора, които наистина са разчупени, извън предразсъдъка и коловозите на хората с опит. А от друга страна вярвам, че този тип участие и подкрепа, която им оказваме, стимулира този начин на мислене и усещането, че такива проекти имат шанс да бъдат подкрепени от бизнеса. И вярвам, че така допринасям, макар и с малко, да се подобрява средата, в която живеем.

JA: Имаше ли идея, която ви впечатли най-много, като съдия?

Анна: Беше ми изключително трудно, мои фаворити бяха 3-4 проекта, които накрая се класираха на първите две места. Всички идеи имаха страхотен заряд  и потенциал, но не всички бяха довършени докрай и представени така добре както ни се искаше на нас, като жури. Смятам, че всички отбори бяха изключителни, но не всички бяха успели да развият идеята си до степен да бъде възприета позитивно и с потенциал да бъде реализирана във времето.

 

 

Красимир Маринов – Маркетинг мениджър на NN България, ментор на екип

 

JA: Какви са вашите впечатления от представянето на учениците?

Красимир: Отборът, който ръководех, разработи една чудесна идея за сайт, който обединява информация за билки и рецепти, свързани с тях. Впечатленията ми от отбора са чудесни, въпреки че не успя да се класира на финалните кръгове на състезанието. Учениците успяха да разработят една отлична концепция, подплатена с необходимите сериозни анализи, и с чудесно представяне по време на отделните кръгове на състезанието.

JA: С какво смятате, че този проект беше полезен за учениците?

Красимир: Смятам, че проектът развива мисленето и отношението на учениците към света, който ги заобикаля. Идеите, колкото и да са добри, изискват да бъдат доразработени, за да се превърнат в концепции и в процеса на доразработването учениците са предизвикани да мислят по-детайлно върху осъществяването на идеята. Състезанието стимулира и позитивно и активно отношение към света, предприемачеството, което е изключително важно за бъдещата реализация на тези младежи.

JA: Какво ви мотивира вас лично да участвате в проекта?

Моят отдел в NN координира този проект. Той е част от цялостната ни програма за корпоративна социална отговорност – „Бъдеще за теб“. Иначе, контактът с учениците е невероятно зареждащ, дава енергия и позволява да се поставиш заедно с тях в определена ситуация, да се сблъскаш с една идея и дори да предизвикаш себе си. Подкрепата за учениците, но и интелектуалното предизвикателство за самия ментор са нещата, които ме мотивират и представляват интерес за мен.

 

 

Симона Стилиянова – експерт връзки с обществеността в NN, ментор на екип

 

JA: Какви са вашите впечатления от представянето на учениците?

Симона: Очарована съм от учениците. Успях да се срещна по-близко с част от тях, сближихме се за много кратко време. Тяхната идея беше свързана с преработване на водата, с цел неколкократна употреба. В началото ме затрупаха с много специфични технически въпроси, на които не можех да дам отговор. Това, което се опитах да ги науча, беше да не се отказват и да се научат как да се свързват с хората, които им трябват. Регистрираха се в LinkedIn, откриха и други канали, свързаха се с местни водопроводчици, които да им помогнат с чисто техническите въпроси.

JA: Какво ви мотивира да участвате в проекта?

Симона: В началото се притеснявах, тъй като отговорността е голяма, но реших, че е по-добре да го направя, дори и да не е перфектно, отколкото изобщо да не го направя. И се получи.

JA: С какво смятате, че този проект е бил полезен за учениците?

Симона: Смятам, че този проект успя да ги научи, че е важно не само да имат идеи и мечти, а и да търсят приложението им на практика и смисъла на това, което правят.

JA: А какво вие си взехте от този проект и от времето прекарано с учениците?

Симона: Най-вече си взех вдъхновение. Те ме накараха да се почувствам окрилена. Два часа след срещите си с тях бях съвсем различен човек. Това ми даде възможност да се откъсна от ежедневната работа и рутина и видях, че нещата, които правя имат смисъл и са ценни.

 

 

Лиана Добрева – координатор на проекта в NN, ментор на екип

 

JA: Какви са вашите впечатления от представянето на учениците?

Лиана: Впечатленията ми са страхотни, учениците бяха невероятни, с големи амбиции, много вдъхновяващи, много емоционално подхождаха към всичко и същевременно успяха да изградят цялостна концепция от своята идея и да я превърнат от нещо, което им е било на сърце, в истинска работеща идея.  

JA: С какво смятате, че този проект беше полезен за учениците?

Лиана: За учениците смятам, че беше полезна възможността да се докоснат до хора от бизнеса. Въпреки, че всички ние сме специалисти в конкретни области, мисля че успяхме да им дадем поглед  върху цялостния процес, анализирайки всеки детайл и отсявайки кое е важно и основно и кое е второстепенно. Така, от 20 страници проект, те успяха да изведат и отсеят най-същественото и ценното. Това помага за развитието на умения да анализираш и преценяваш, което е изключително важно.

JA: Какво ви мотивира да участвате в проекта?

Лиана: Самият факт, че компания, която се занимава с финанси, подкрепя проект, свързан със социални иновации, ме заинтригува и го приех присърце. Имах впечатления от миналогодишното партньорство с Джуниър Ачийвмънт и изданието на проекта и знаех, че за учениците е важно менторите да присъстват с напътстващи съвети, а не като специалисти във всичко. Това ми даде увереност и вяра, че мога да бъда полезна.

JA: Как бихте представили проекта на друг ваш колега и как бихте го мотивирали да стане ментор?

Лиана: Проектът е емоция, възможност да контактуваш с вдъхновяващи млади хора, чието съзнание не е обременено от опита на нас, възрастните хора. С времето хората спират да вярват, че могат да прокарат иновации, а тези ученици ни показват, че не е точно така. Всеки може да допринесе по уникален начин за реализирането на една идея и превръщането й в концепция. Такъв проект е шанс за нас да се почувстваме полезни като покажем утъпкания път на прохождащ млад човек, но в същото време и ние да се вдъхновим от новаторските идеи и светоглед на младите.