JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Социални иновации 2016 с NN & JA: вдъхновение за действие

2016-08-04

Социални иновации 2016 с NN & JA: вдъхновение за действие

 

Учениците Димитър Джангозов и Теодор Жеков от ПМГ Димитровград с преподавател Живка Ненова и Стоян Гечков от НТГ Пловдив с преподавател Огнян Димитров спечелиха състезанието „Социални иновации“ в България със своята идея – Hear the World. Учениците разработиха мобилно приложение в помощ на хората със слухови затруднения, което чрез задействане на светлинни сигнали и вибрации уведомява човек за случващото се около него. Приложението разпознава популярни звуци, като позвъняване, аларми, звук от печка и пр. Ние от JA разговаряхме с победителите минути след награждаването.

Теодор Жеков – 12 клас, Природоматематическа гимназия Иван Вазов, Димитровград

Димитър Джамбазов – 10 клас, Природоматематическа гимназия Иван Вазов, Димитровград

Победителите за наградата

Нашият екип се състои от ученици от различни училища и градове. Събра ни желанието за нови предизвикателства, както и това, че искаме да се развиваме и учим нови неща. Така решихме да се включим в проекта.

Идеята за нашия проект се роди много спонтанно. Искахме да помогнем на хора в неравностойно положение и затова създадохме приложение, което улавя различни звуци и изпълнява функцията на човешко ухо.
Устройство записва звуци и прави анализ на тембъра. До този момент не е правено подобно нещо за хората, имащи проблеми със слуха.

Подготовката ни за световния финал започна с работа върху изготвянето на видеоклип, като имахме известни приключения със снимките, а след това работихме и върху презентацията. Искахме да разберем възможно най-много неща за световния финал и затова се обърнахме към миналогодишните участници за съвети и информация.

Следващото видео ще ви помогне да се запознаете отблизо с идеята на младите таланти от „Hear the World“:  https://www.youtube.com/watch?v=eM8IvTbwblg&feature=youtu.be

JA: Какво ви мотивира да участвате в проекта?

Теодор: Ние следим инициативите на JA и това беше нещо различно за нас - предизвикателство, пред което трябваше да се изправим. Решихме, че искаме да се пробваме и чрез участието си да научим нови дори и за самите нас неща.

JA: С какво участието ви ви беше най-полезно?

Димитър: Във всеки етап от развитието на проекта научавахме нови неща. Научихме, че да излезеш на пазара с идея, която никога не е била реализирана и да предложиш нещо, от което хората наистина имат нужда, е напълно реализуемо от всеки един човек, стига да има хъс и желание за работа. Също така научихме, че екипната работа е най-важна, защото разпределението на задачите беше това, което в дадени моменти ни помогна да се справим със сроковете и големия обем информация, който трябваше да подготвим. Научихме, че в България и по света има много млади хора с идеи. Това може само да ни мотивира да работим още повече по такива проекти и инициативи и да създаваме социални иновации в помощ на нуждаещи се хора.

JA: С какво ви беше полезен вашият ментор?

За нас най-трудната част беше началото. Това беше нещо ново за нас и не знаехме от къде да започнем. Имаше много неща, които трябваше да съобразим – финансиране, маркетинг, пазар. Менторът ни от NN ни показа правилната посока, по която да тръгнем и това беше много важно за нас, защото той притежава този опит, който на нас все още ни липсва.

JA: Как бихте мотивирали други ученици да се включат в такава инициатива?

Мисля, че е много важно човек да бъде проактивен и да търси възможности да реализира и обогати себе си. Лично мен, точно такива инициативи, които не са част от учебния процес, най-много ме обогатяват и ми помагат да се развивам. Затова всеки, който има желание да върви напред, трябва да търси възможности подобни на тези, които JA и NN предоставят чрез програмата „Социални иновации“.