JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Стартира Академия “Програмирай успех“

2016-10-14

Стартира Академия “Програмирай успех“

Стартира Академия “Програмирай успех“

 

Стартира Академия „Програмирай успех“, организирана от Фондация „Програмирай успех“.Стартът на „третата“ учебна година в страната посрещна 30  деца от социално слаби семейства, които в следващите 6 месеца ще имат шанс да получат знания в основни области, които да им помогнат за реализация в ИТ индустрията в България. 

В помощ на бъдещите програмисти ще бъде смарт класната стая на Samsung и Джуниър Ачийвмънт в София Тех Парк, където ще се провеждат часовете.

Академията предоставя серия от безплатни курсове на младежи в социално неравностойно положение на възраст между 15 и 18 г., под формата на извънкласни дейности и съпътстващо учебния процес образование в продължение на 6 месеца, в след учебно време, 30-те ученици ще имат занятия по информационни и комуникационни технологии, математика, английски език и български език, предприемачество и лидерство. Учебните часове ще са с общ хораруим от 725 учебни часа.

В смарт класната стая на JA и Samsung учениците ще имат възможност да използват най-модерно технологично оборудване за работа в клас – таблети, електронна дъска и професионален екран, инфрачервено озвучаване. Своята подкрепа към 30-те ученици заявиха основните донори на инициативата, сред които Станимир Василев и Неделчо Спасов, български предприемачи и основатели на дружествата Изи Асет Мениджмънт и Management Financial Group. Учредителят на Софтуерния университет, с който Академията си партнира за пълния цикъл на обучението, Светлин Наков мотивира бъдещите програмисти в първите им стъпки към ИТ индустрията. Партньорите от компания Samsung в лицето на Жасминa Петкова - специалист "Социални проекти и връзки с обществеността" и  Славяна Докимова, експерт „Програми и проекти“ от фондация Джуниър Ачийвмънт също приветстваха учениците и им пожелаха успех в Академията.

За подбора на децата експерти са направили контакт с над 5000 семейства в столицата, чиито домакинства са посетили, катоинтерес към програмата са проявили 107 деца между 16 и 18 години, от които 69 или 65% са показали необходимите качества според специфичните профили, на които Академията е обърнала специално внимание. Основните критерии при финалния избор и определяне на 30-те ученици в Академията са били психологическият профил, основните знания, компютърната грамотност, също така и подкрепата от страна на семейството. Въпреки специфичните изисквания на програмата, една трета от поканените деца за обучение са момичета.

При предстоящото обучение организаторите ще съчетаят присъствената и дистанционна форма на образование, поради различната заетост на децата в училище. Съпътстващи процеса методи ще бъдат индивидуалното мотивационно профилиране и „геймификацията“ на занятията.