JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Стартиране на проект „Предприемачи на бъдещето“

2016-09-16

Стартиране на проект „Предприемачи на бъдещето“

 

Джуниър Ачийвмънт България  в сътрудничество с Владимир Уручев, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) имаме удоволствието да обявим старта на двугодишен проект „Предприемачи на бъдещето“. Целта на проекта е да развие предприемаческата култура, инициативността и предприемчивостта, както и нагласата и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите 16-18 г. в 5 уязвими области на България – Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян.

Целите на проекта ще бъдат постигнати чрез обучение на 15 учители (по 3-ма от град)  и техните ученици в една от най-популярните програми на ДАБ – „Учебна компания“. Програмата е основана на метода „учене чрез правене“ и дава възможност на ученици от гимназиален етап да се научат как да развият своя бизнес идея стъпка по стъпка до нейната реализация. В рамките на учебната година учениците сформират екипи, участват в редица инициативи, набират капитал, произвеждат и продават свой продукт/услуга и в края на годината участват в регионални търговски панаири и се състезават за най-добра учебна компания на България и за специалната награда на г-н Уручев, „Предприемачи на бъдещето“, в националния форум „Изгряващи звезди“ на JA България.

Първата стъпка от проекта включва селектиране на 15 учители от посочените 5 града, принципа на селекция ще бъде кратка мотивация от страна на учителите, защо биха искали да участват в проекта. След това те ще преминат двудневно обучение по програма „Учебна компания“. Целта е стартиране на 8 учебни компании в петте града общо и всяка компания, която учителите стартират, ще получи начален капитал 100 лв., а  за учителя, регистрирал учебната компания, ще има поощрителен ресурс – таблет.

Чрез инициирането на този проект ние вярваме, че можем да донесем добавена стойност, както за учителите и учениците, така и за училищата и включените общини като цяло. Част от ползите за училището от включването в този проект са:

-                повишаване на квалификацията на учителите – ние инвестираме в образование на учителите, защото това води до по-високо качество на обучение в училището;

-                въвеждане на иновативна и практически ориентирана образователна програма по предприемачество и кариерно развитие в избраните училища.

JA България вярва, че иновациите в процеса на обучение водят до повишаване на мотивацията за учене и успеха на учениците в училище, което води до по-висока репутация и авторитет на всяко училище.

Надяваме се да бъдете наши партньори в това начинание и да дадете своето съгласие за участие на учители и ученици от 10-12 клас от Вашето училище в проекта. Очакваме отговора Ви и предложение за двама учители от Вашето училище, които да поканим в конкурса с кратка мотивация,  до 20.09.2016 г.

При въпроси и за потвърждение се обръщайте към координатора на проекта от страна на ДАБ, д-р Светослав Маноилов, svetoslav.manoilov@jabulgaria.org, тел.  02/ 989 43 61.

Дата: 01.09.2016 г.                                                                             

 

 

 

Календар на дейностите в проекта „Предприемачи на бъдещето“

  

Предварителен календар на активностите по проекта*:

 

7-8 октомври 2016 г. – обучение на до 15  учители в София;

19-21 декември 2016 г. (или 12-14 януари 2017) – участие в Креативен лагер в София на учителите и по двама ученици от учебна компания (до 8 компании)

21 април 2017 г. – участие в Регионално състезание на учебните компании (място – предстои да се уточни)

2 юни 2017 г.  – Участие в Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ и представяне на учебните компании, които са се класирали на регионалното състезание. Участие в конкурса за „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на г-н Уручев – „Млад предприемач“, пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент от екипа победител и техния учител.

Октомври 2017  г. – двудневно пътуване до Брюксел и работно посещение на ЕП.

 

* Всички разходи за път, храна и настаняване в инициативите по проекта, се поемат от организаторите.; възможно е някои от датите да претърпят промяна.