JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Стартират обучения с доброволци и учители за работа по проекта „Практични финанси“

2018-02-22

Стартират обучения с доброволци и учители за работа по проекта „Практични финанси“

 

На 23 и 24 февруари JA България организира обучение по проекта „Практични финанси“, в което ще се включат учители от пилотните училища и доброволци от компаниите на корпоративните партньори. Учителите ще се запознаят с досегашния опит на JA България в обученията за финансова грамотност, ще се коментират допълнителните програми, които надграждат знанията в различните етапи на образованието и ще се очертаят целите, ключовите понятия и компетентности в предстоящото преподаване на учебното съдържание на учениците. Във втория ден ще бъде включена и практична работа по разработване на урок, като преди това ще се запознаят и ще коментират нормативната уредба, свързана с финансовата грамотност в Закона за предучилищно и училищно образование.

Доброволците в проекта ще бъдат представени на учителите в партниращите училища и ще се запознаят с учебната програма и съдържанието на темите по проекта, както и какви умения ще са им нужни в работата с учениците.

Пилотните училища, които ще стартират часовете през втория учебен срок на настоящата учебна година са с различни профили и са от София и над 10 града в страната. След приключване на първата част от обученията – до края на тази учебна година, от 2018/2019 г. проектът ще стартира в  над 100 училища, които ще са и първите, които ще имат включени часове и в двата учебни срока.

„Практични финанси“ е инициатива на JA България и браншовите организации от финансовия сектор у нас, която стартира в края на 2017 г., с финансовата подкрепа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), БНП Париба Лични финанси, NN България, Финансова група Карол и други водещи  представители на бизнеса. Проектът се базира на сериозни научни изследвания, които JA България проведе в последните 3 години. Повече информация за изводите, планираните дейности и партньорите на „Практични финанси“ можете да прочетете на тази страница.