JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Страхотни възможности за победителите в хакатоните на Panda Labs Junior за справедлив преход

2022-06-29

Страхотни възможности за победителите в хакатоните на Panda Labs Junior за справедлив преход

 

С ентусиазъм, знания и креативност над 50 ученика взеха участие в двата хакатона на JA Bulgaria и WWF, посветени на един от най-наболелите проблеми у нас – бъдещето на енергията. Хакатоните завършиха с много свежи идеи, които могат да променят начините ни за производство и консумация на енергия и два отбора-победители! 

Първо място в хакатона на тема "Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони" зае отбор "Слънчев ТЕЦ" - фотоволтаичното, хранилище и водородно бъдеще на Бобов дол.

А победителите в хакатона "Природни решения за справедлив преход" – Junior Biologists – решиха да превърнат отворена мина в еко почивна станция, захранвана от зелена енергия и с градина, където деца и възрастни да могат да учат повече за земеделието и възобновяемите източници на енергия.

Екипите на „Слънчев ТЕЦ“ и „Junior Biologists“ получават и големите ни награди:

  • посещение на европейските институции в Брюксел, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България / European Commission in Bulgaria (през октомври 2022 г.);
  • безплатно участие в crash course на Beyond - пре-акселераторска програма на JA Bulgaria (през ноември 2022 г.) Сесията включва обучение по основи на предприемачеството, бизнес модел, генериране на идея;
  • участие в международни срещи с участници от хакатони в другите държави – Северна Македония, Сърбия и Черна гора (в края на 2022 г.).

Снимки от събитието

 
#EUKI #JustTransition #GreenEntrepreneurship #PandaLabs