JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Студенти се учат как да създават работни места в програмата SMARTUp Challenge

2014-12-02

Студенти се учат как да създават работни места в програмата SMARTUp Challenge

Фондация Citi с партньорството на Джуниър Ачийвмънт стартират програмата SMARTUp Challenge в 4 страни от Централна и Източна Европа

50 студенти от България ще участват в SMARTUpChallenge, нов проект, целящ намаляване на младежката безработица. Програмата стартира с „Деня на младите иноватори“ (“YoungInnovatorsDays”) на 3 декември 2014 г. в Арена ди Сердика, където избраните участници ще се срещнат с представители на Citi и Джуниър Ачийвмънт.

В специален панел представители на Harvard Club of Bulgaria– Дилян Павлов (Netage, Commetric) и Драгомир Кузов (Velomania) – ще споделят вдъхновяващи истории за своето професионално и личностно  израстване.  

Студентите ще вземат участие общо в три интерактивни работилници организирани от Джуниър Ачийвмънт в периода декември 2014 ч. – май 2015 г. и ще работят заедно с бизнес ментори от Citi, с които ще развият своите проекти. Проектите могат да варират от стартиране на нов бизнес, разрастване на вече съществуващ такъв или стартиране на специфични проекти, свързани с отваряне на нови работни места.

 

От Ситибанк България споделиха, „Чрез тази регионална програма, Citi и Джуниър Ачийвмънт се стремят да облекчат предизвикателствата, пред които се изправят младите хора когато търсят възможности за работа. Ние подкрепяме младежите да станат по-конкурентни на трудовия пазар и дори да повишат своя потенциал да създадат нови възможности за работа за тях и за другите“.

„Става все по-важно да подпомогнем младите хора да разберат, че старият подход в търсене на работа вече не дава същите резултати, както преди. Днес, конкурентното предимство принадлежи на младите хора, които разглеждат професионалната си кариера като бизнес, определяйки кой е техния пазар, кои са предимствата им и какви ресурси трябва да впрегнат. Обучението по предприемачество е най-добрия инструмент за постигане на това“, сподели Милена Стойчева, CEO на Джуниър Ачийвмънт България.

Общо над 1000 младежи от Румъния, България, Унгария и Словакия получиха възможност да кандидатстват за участие в програмата SMARTUpChallenge и така да придобият нови умения в областта на иновациите и предприемачеството. Програмата е  създадена от фондация Citi и Джуниър Ачийвмънт. 250 студенти от четирите страни бяха поканени да се запишат онлайн на www.smartupchallenge.org като предоставят решение на зададен казус в областта на предприемачеството и създаването на професии. В следващите месеци отборите от студенти ще бъдат подкрепени от Джуниър Ачийвмънт и доброволци на Citi, с чиято помощ ще доразвият своите бизнес идеи.