JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Документи

Световна седмица на парите в България за пета поредна година

2021-03-22

Световна седмица на парите в България за пета поредна година

 

Тази година Световната седмица на парите ще се проведе от 22 март до 28 март.

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Въпросите за парите са важни, защото децата и младежите трябва да получат знания и да изградят умения, за да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си. Световната седмица на парите се организира от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD/INFE).

Темата на инициативата през тази година е: „Да се погрижим за себе си, да се погрижим за парите си“.

 

 

 

КАК МОЖЕТЕ ДА УЧАСТВАТЕ С ИНИЦИАТИВИ НА УЧИЛИЩНО НИВО?

Всяка детска градина и училище в страната може да се включи в Световната седмица на парите, като организира различни формати за децата и учениците в начален, прогимназиален и гимназиален етап. Възможностите са неограничени и зависят само от вашите идеи и желание! Можете да организирате един или повече от следните примерни формати, както и да създадете собствен дизайн на събитие:

 •        иновационен лагер (самостоятелно или съвместно от две и повече училища);
 •        игра за финансова грамотност;
 •        онлайн посещение във финансова/банкова институция или музей;
 •        oнлайн младежки дискусии, участие в медии (ТВ предаване, радиопредаване, социални медии);
 •        създаване на подкаст;
 •        създаване на влог;
 •        организиране на онлайн лекции на родители, заети във финансовата сфера;
 •        уроци по финансова грамотност, които по-големи ученици да преподават на по-малките (споделено обучение) и др.

 

За да участвате в инициативата, е необходимо да направите регистрация на вашето училище чрез посочения линк до 10 март 2021 г.:https://form.jotform.com/200503702421942

 

ВАЖНО!

При организиране и реализиране на училищните събития използвайте различните лога и дизайни, налични на страницата на Световната седмица на парите на следния линк: https://globalmoneyweek.org/gmw-logos-designs.html. Там ще намерите: едноцветни и многоцветни лога, дизайни и заглавни снимки, за постове в социалните медии, включително и банер за корица на видеа в YouTube, както и за ежедневни постове.

 

След края на вашето събитие е необходимо да ни изпратите и отчет за организираните активности и мероприятия на посочения линк до 5 април 2021 г.: https://form.jotform.com/90871801858971.

 •        Молим ви да споделите с нас при отчитане на вашите събития/дейности снимки с висока резолюция (jpeg или png) или кратки видеоклипове, ако сте организирали заснемане.
 •        От всяко събитие са необходими две-три снимки, които могат да се качат като архив в zip формат във формуляра за отчет. За по-големи по размер файлове може да използвате www.wetransfer.com.
 •        Посочете също линкове към рекламните клипове на кампанията, към прессъобщения, линкове към уеб сайтове или различни ресурси и/или други материали, които представят вашите дейности на регионални или международни медийни платформи.

 

ВАЖНО!

За всички визуални материали, на които има младежи под 18-годишна възраст, е необходимо да осигурите съгласието на техните родители/настойници и/или на фотографа за публикуването им онлайн (например на уебсайтовете на Global Money Week, JA Bulgaria, в новинарски сайтове, социални медии и др.), както и в публикации на OECD и JA България.

 

КАКВИ НАЦИОНАЛНИ ИНИЦИАТИВИ СМЕ ПРЕДВИДИЛИ ЗА ВАС?

Успоредно с инициативите, които се организират от организациите в системата на училищното и предучилищното образование, на национално ниво са предвидени следните събитие, в които ученици, родители и доброволци от цялата страна могат да се включат като индивидуални участници:

 1.       Предизвикателство „Гласът на младите“ (#GlobalMoneyWeek2021) - от 20.02. 2021 г. до 01.03. 2021 г.
 2.       Конкурс за най-креативен колажна тема „Моята валутаза ученици в начален етап - от 22.03.2021 г. до 28.03.2021 г.
 3.       Конкурс за ученически екипи „Финансов #LIFEHACK за моето бъдеще“ - най-практично видео решение на финансов казус за ученици в гимназиален етап - от 22.03.2021 г. до 28.03.2021 г.
 4.       Мястото на финансовата грамотност в бъдещето на нашите деца! - уебинар за родители, учители и директори на 24.03.2021 г., 17:30 ч. (ZOOM). За да се регистрирате за участие в уебинара, попълнете информациятана следния линк: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUrd-msrT0qG9d9vWccsInESj5PwlYUIoKe.

След предаване на вашата заявка ще получите по имейл потвърждение, което съдържа линк за включване в събитието.

 

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНИЦИАТИВИ

 

В националните инициативи могат да се включат всички заинтересовани деца, младежи, родители и учители от цялата страна, независимо от това дали дадено училище организира конкретни формати в рамките на своето включване в Световната седмица на парите.

 

Подробна информация за отделните инициативи и начина за участие в тях можете да намерите по-долу, както и на сайта на Световната седмица на парите в Република България.

 

 1.       ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО „ГЛАСЪТ НА МЛАДИТЕ“

Включете се в „ГЛАСЪТ НА МЛАДИТЕ“ – глобално видео предизвикателство в рамките на Световната седмица на парите.

 

Ако сте на възраст до 24 години и обичате предизвикателствата, запишете кратко видео (20 - 30 секунди) на тема „Погрижи се за себе си, погрижи се за своите финанси“:

 •        Защо е важно да се грижа за личните си финанси?
 •        Как управлявам парите си по време на криза?
 •        Какво бих искал(а) да науча за парите?

Качете видеата си до 1 март с официалните хаштагове на световната седмица и отбележете JA Bulgaria.

#GlobalMoneyWeek2021 #СветовнаСедмицаНаПарите2021 #JABulgaria

 

Не сте създавали собствено видео?

Каква по-добра възможност да се научите!

Никога не е било по-лесно да се създаде видео съдържание. Най-вероятно вече държите в джоба си всичко необходимо за реализирането му. Смарт телефоните не само могат да заснемат впечатляващи кадри в HD, но и могат да ви помогнат в създаването на презентации, анимации и продуцирането на самото видео. Нямаме търпение да разгледаме вашата гледна точка по случая.

 

Откъде да започнете?

Ето няколко идеи за популярни софтуери, които може да ползвате за видео обработка: Microsoft Movie Maker; Новите версии на Microsoft Powerpoint; iMovie; Magisto - За Android и iOS; iMovie за iOS; Videoscribe.

 

 

 1.       КОНКУРС ЗА НАЙ-КРЕАТИВЕН КОЛАЖ НА ТЕМА „МОЯТА ВАЛУТА“ ЗА УЧЕНИЦИ В НАЧАЛЕН ЕТАП

"МОЯТА ВАЛУТА" e конкурс за деца в предучилищна възраст и ученици в начален етап от цялата страна (1 - 4 клас).

Целта на конкурса е да насочи вниманието на децата и учениците към функцията на валутата като парична единица и платежно средство, както и да ги подпомогне в запознаването с различни валути по света.

За да участват в конкурса, децата и учениците е необходимо да създадат свой креативен колаж на тема „Моята валута“.

Участниците имат пълна свобода сами да изберат формата и ресурсите, които ще използват за изработване на колажа (хартия, кадастрон, апликации, компютърни програми и всичко, което може да им бъде полезно, вдъхновяващо и интересно).

В ролята си на родители и учители можете да подкрепите децата, като ги подпомогнете с информация и материали, насърчите любопитството и фантазията им, покажете им изображения на различни парични единици (банкноти, монети), обясните в кои държави се използват те.

Конкурсът представлява чудесна възможност да поговорим с децата по темата за парите и тяхната стойност, да прекараме допълнително време заедно, наситено с творческа и образователна енергия по метода учене чрез правене.

Докато създават своя колаж, учениците ще затвърдят представата си, че всички имаме нужда от пари, за да удовлетворяваме своите нужди и желания – да сме здрави, да се храним добре, да учим, да пътуваме, да посещаваме музеи, да се грижим за природата и за бъдещето. Парите, от своя страна, извървяват дълъг път, докато стигнат до нас. Имат и различна стойност. В различните държави паричните единици са различни.

Помощни въпроси за създаване на колажа:

 •        Какви валути има по света?
 •        Как се казват те?
 •        В кои държави се използват?
 •        Кои са любимите ви банкноти и монети? Защо? Каква е тяхната стойност?
 •        Как изглежда моята мечтана валута (парична единица)?
 •        Има ли си име? Какво е то?
 •        Какво бих си купил с нея и защо?

За участие в конкурса е необходимо в срок до 28 март, 20:00 ч., да бъде прикачена снимка на колажа в регистрационната форма на следния линк: https://forms.gle/xWL6Y4szfRDNcKBC6

 

Препоръчва се регистрационният формуляр да бъде попълнен от родител или учител, които да въведат своята контактна информация с цел осъществяване на последваща комуникация и изпращане на сертификати за участниците.

Всички деца и ученици, които са се включили в конкурса, ще получат сертификат за участие от JA Bulgaria, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката - институционални партньори на инициативата.

Победителите в конкурса ще бъдат отличени със сертификат за заемане на първо, второ и трето място.

В случай, че попълвате формуляра в ролята си на родител, моля, попълнете декларацията за информирано съгласие. В случай, че попълвате формуляра в ролята си на учител, уверете се, че сте получили предварително декларации от страна на родителите.

 

 1.       КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКИ ЕКИПИ „ФИНАНСОВ #LIFEHACK ЗА МОЕТО БЪДЕЩЕ“

 

„ФИНАНСОВ #LIFEHACK ЗА МОЕТО БЪДЕЩЕ“ е конкурс за екипи от ученици в гимназиален етап от цялата страна.

 

В конкурса могат да участват ученически екипи, състоящи се от 3 до 5 ученици, без ограничение за това те да са от едно и също училище, клас или населено място.

 

Отделните предизвикателства в конкурса са насочени към:

 •        Ученически екипи от първи и втори гимназиален етап (8 до 11 клас);
 •        Ученически екипи в 12 клас, на които им предстои да завършат средното си образование.

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОTO, с което трябва да се справят учениците във всяка от категориите, е свързано с управление на личните финанси като предпоставка за качеството им на живот.

 

Участниците следва да разработят практическо решение, което да споделят и под формата на 90-секундна видео презентация.

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ще бъде обявено на 22 март, 09:00 ч., чрез следните канали на JA Bulgaria:

 

Всички училища в страната, които участват в Световната седмица на парите и организират иновационни лагери, имат възможност да предложат ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО на своите ученици за решаване по време на лагера и участие в конкурса.

 

Регистрация за участие в конкурса

За участие в конкурса е необходимо да:

 1.       Сформирате екип, състоящ се от между 3 и 5 участници.
 2.       Разработете решението в рамките на вашия отбор и го разкажете под формата 90-секундна видео презентация.
 3.       Запишете своето креативно видео и го качете в профила си в YouTube като unlisted.
 4.       Регистрирайте екипа си за участие в конкурса на следния линк: https://forms.gle/USHXbXK2r47sMA6i9, като приложите линк към вашето видео решение.
 5.       Краен срок за регистрация и подаване на решения - 29 март 2021 г. (23:59 мин.)

 

Ще има ли награди?

Най-добрите 3 екипни решения от всяка категория ще получат материална, логистична и промоционална подкрепа на стойност до 500 лв. за пилотно тестване на решенията си.

 

Завършващите дванадесетокласници, които вземат участие в конкурса, независимо от класирането си, ще могат да участват в допълнителни летни обучения и стажове в рамките на проект NEETs in Entrepreneurship (NEETs предприемачи), подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм.

Всички участници в конкурса ще получат сертификати.