JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Тенденции в подбора: съвети към младите таланти, споделени от А1 България

2018-09-11

Тенденции в подбора: съвети към младите таланти, споделени от А1 България

 

Интервю с Петър Иванов, мениджър екип „Привличане на таланти и развитие“

 

За какви позиции в А1 най-често кандидатстват млади хора, в студентска възраст?

А1 България предлага разнообразни възможности за старт в кариерата на младите хора. Например в нашия кол-център предлагаме възможности за работа на смени на 4, 6 или 8 часово работно време, което е много подходящо за учащите, които в същото време трупат опит. Кол-центърът e най-големият източник за запълване на останалите позиции в компанията, защото след като завършат своето образование, колегите ни там с голям успех се развиват в другите функции в A1. Ежегодната ни стажантска програма е друга подходяща възможност за младите хора, които нямат опит, но имат желание за работа и имат подходящо завършено образование или все още учат. По време на 6-месечния си стаж, те имат личен ментор, който ги наставлява и обучава през целия период, като целта е в рамките на своя стаж, всеки един от тях да придобие максимално много знания и опит в реална бизнес среда. Успяваме да предложим постоянна позиция след приключване на стажа на над 30% от нашите стажанти.

 

Кои са аспектите, в които по-често са добре подготвени, и къде виждате слабости?

Младите кандидати за работа обикновено са ентусиазирани и с желание за работа. Те имат самочувствие и често са уверени в себе си. За съжаление понякога се срещаме с кандидати, които все още не знаят какво им се работи, в каква професионална област искат да се развиват и съответно – трудно дават аргументирани отговори на въпросите свързани с това, за какво да кандидатстват. В крайна сметка всеки мениджър иска да вземе най-подготвения и мотивиран кандидат и интервюто е краткият момент, по време на който кандидатът трябва да ни убеди, че това е точно той.

 

Обикновено стартовите позиции предполагат период на обучение. Достатъчен ли е, за да се навлезе в работата или е полезна и предварителна подготовка – и каква?

„Човек се учи докато е жив“. Тази сентенция ще става все по-вярна във времето на бързо развиващите се и променящи се технологии. Не вярвам, че има момент, в който си се научил и вече нямаш нужда да четеш и да се интересуваш от новостите. Не и в нашата индустрия. И все пак, когато нов служител започне работа при нас, през първите няколко месеца той преминава през специализирани въвеждащи обучения. Чрез тях искаме да му предадем най-важната информация за компанията и нашите принципи, както и други конкретни за позицията му умения. При всички положения това не е достатъчно и ако даден служител има амбицията да се развива, то от него се очаква той да намира време и да се учи сам. За да подпомогнем всички наши служители, на разположение в компанията имаме електронна платформа за обучения с  над 2000 курса на различни теми. А1 България разполага и със служебна библиотека и от няколко години доста успешно развиваме вътрешен „Клуб на знанието“, където служите водят обучения на други служители по различни теми.

 

Подкрепяте ли кандидатстването с мотивационно писмо или тази практика вече остарява? Ако е така, какви са тенденциите?

Ако кандидатът е с много опит, дългогодишен стаж и множество квалификации в съответната област, то самото CV и завършените проекти ни дават достатъчно информация. В тези случаи мотивационното писмо може да бъде спестено. Ако обаче кандидатът е млад, в началото на кариерата си, с малко или никакъв опит, то именно мотивационното писмо е мястото, където той може да опише какви амбиции и интереси има и реално да „мотивира“ кандидатурата си. Единственото правило, което бих определил в писането на мотивационно писмо е то да бъде лично, а не по образец свален от интернет.

 

Дайте съвет на 22-годишния кандидат за работа, който няма предишен опит – как да се подготви за интервю, за да увеличи шансовете си за успех?

От един 22 годишен кандидат, който няма предишен опит за съответната позиция, аз не бих изисквал или очаквал да има натрупани необходимите умения или да знае в детайли естеството на работа. Това, което бих желал да видя е човек с реален интерес, който се е поинтересувал къде и какво ще работи. Смятам, че е въпрос на уважение да си прочел информация за компанията, в която кандидатстваш, да знаеш с какво се занимава, да имаш най-обща представа какво би работил на позицията, за която кандидатстваш. Моят съвет е кандидатите да се подготвят за интервюто, като отделят време да намерят колкото се може повече предварителна информация за това, за което кандидатстват. По този начин не само те самите ще преценят дали това е работата за тях, но и ще имат много теми за разговор с интервюиращия.