JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Tодор Гигилев, изпълнителен директор на Dreamix: „JA ни кара да прескочим неловкостта, за да постигнем по-добрата версия на самите себе си!“

2016-08-04

Tодор Гигилев, изпълнителен директор на Dreamix: „JA ни кара да прескочим неловкостта, за да постигнем по-добрата версия на самите себе си!“

 

Предприемачеството за Тодор Гигилев е самостоятелна дефиниция на задачите, които трябва да изпълниш, за да стигнеш до резултати, които сам си си поставил. Той смята, че JA Bulgaria кара хората да надскачат себе си, за да намират своята по-добра версия. Както е направил и той.

Обучавал се по програмата „JA Startup”(Учебна компания за студенти), днес Тошко оглавява международната компания Dreamix, която разработва софтуерни решения за клиенти от цял свят.

За пътя на успеха и за предприемачеството като лична борба можете да прочете по-долу:

 

JA: Разкажете ни за себе си.

T.Г.: Обикновено оставям другите да говорят за мен, но накратко: казвам се Тодор Гигилев и в момента съм изпълнителен директор на Dreamix, в която заедно с 30 супер яки колеги разработваме иновативни софтуерни решения за чуждестранни компании – от стартъпи в Сан Франциско, през софтуер за чартърни полети в Англия, до банкови системи за Швейцария.

Допълнително членувам в ABLE, където с екипа на Council Leaders работим със студентските съвети на 10 университета, за да внесем предприемаческото и лидерското мислене сред младите.Също така съм и незаменим помощник (или казано накратко - момче за всичко) във вкусния  стартъп на моята половинка – Vanilla Kitchen.JA: Как решихте да стартирате собствен бизнес и как Ви дойде идеята?T.Г.: Стартирах кариерата си като младши програмист в Dreamix. Ако не се бях сблъскал с програмите на JA Bulgaria, може би фокусът ми и до ден днешен щеше да е насочен само към техническите науки.След като спечелихме студентското състезание на JA през 2011 г. и завърших магистратура „Технологично предприемачество“ във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, започнах да се интересувам все повече от бизнес страната на програмирането.Последваха участие в международна сбирка за предприемачи „Power of Youth“ в Китай и участие в Summer Entrepreneurship Program 2012 в Щатите. Натрупания опит и знания успях да приложа в работата си и да развия „Business Development & Sales“ звено във фирмата. Основателите на фирмата разпознаха приноса ми, за което съм им изключително благодарен! Освен партньор от тази година заемам и позиция изпълнителен директор във фирмата.Изводът според мен е, че никога не бива да работите за хора, които не биха оценили вашия труд, а напротив - да сте заобиколени единствено и само от хора, които имат високи морални принципи, каквито са и моите колеги.

JA: Как се запознахте с JA Bulgaria?

Т.Г.: С JA Bulgaria се запознах в университета, в четвърти курс. Имаше програма, „Учебна компания за студенти“, като избираем предмет.  Тогава участвахме в националното състезание и станахме втори. Но трябва да си призная, че моето участие в състезанието тогава беше символично.Две години по-късно, по време на магистърската програма, отново участвах с екип и взехме първо място. Това, разбира се, се получи благодарение на преподавателите ни – Тодор Саракчиев, Жоро Къдрев, Иво Христов и доц. Петко Русков.

JA: В кои програми/инициативи на JA Bulgaria сте участвали и какво Ви дадоха те?

T. Г.: Реално JA беше първият ми сблъсък с предприемачеството. Надявам се възможно най-скоро всеки ученик и студент в България да може да премине през тези невероятни програми. Вярвам, че България би станала по-добро място за живот, ако всеки прилага предприемачески подход в работата си, в ежедневието и живота.

JA:  Как ще дефинирате "предприемачеството" и какви качества трябва да притежава един предприемач според Вас?

T. Г.: За мен предприемачество е да правиш нещо ново и уникално за продължителен период от време.

Това означава, че на първо място трябва сам да дефинираш задачите, които трябва да изпълниш, за да стигнеш до резултати, които сам си си поставил.Качество № 1 е постоянството – познавам много хора с брилянтни идеи, които нямат достатъчно постоянство, за да ги реализират.Качество № 2 за мен е комбинативността – трябва да сте в състояние да създавате win-win ситуации, които да работят както за вас, така и за вашите партньори/клиенти.В тази насока има интересно обяснение защо супер ученолюбивите деца рядко разработват свой бизнес, а някои от по-слабите ученици успяват да създадат успешни компании. Това се дължи на комбинативността, която вторите са натрупали чрез преминаване през ситуации, в които привидно няма добър изход – например как да изкарам шестица на контролното, за което не съм се подготвил и нямам никакви записки.

JA: Какво бихте казали на тепърва стартиращите свой бизнес?

Т.Г.: Първо да четат (имам предвид десетина книги, а не 10 статийки в интернет) на тема customer development process, business models for startups, sales & marketing, negotiations.Второ – да експериментират! Всеки е минал през куп идеи,  от ръчно направени бижута от моделин до iphone приложение, което управлява цялата къща.  След години, когато погледнеш назад, виждаш колко наивни са били тези опити, защото първото е твърде малко като обхват и бизнес, а второто – твърде общо и всеобхватно. Но това е нормалното развитие на нещата и преминавайки през тези стъпки, трупаме ценен опит.

JA: Как реално се прави бизнес в България от Вашия опит до тук?

T.Г.: Реално нямате никакви пречки да стартирате бизнес в България, като инвестициите ви биха били далеч по-малки, отколкото, да речем, в Швейцария.Добре е обаче да отбележим, че българският пазар е много малък за големи иновации. Според мен всеки бизнес би следвало да ползва България като пазар за валидация и веднага след това да гони продажби в чужбина.В Швеция например инвеститорите не дават капитал на фирми, които не се целят в международните пазари, макар че шведската покупателна способност е в пъти по-голяма от българската. JA: Каква е рецептата за успех?Т.Г.: Започнете с вашите клиенти! Основна грешка е да се фокусирате над продукта си, а не над това КОЙ ще даде пари, за да го купи. В България няма как да просъществува моделът, в който с големи инвестиции трупате милиони потребители и се продавате на Фейсбук за 2 милиарда без нито лев приход.Затова намерете кой е готов да плаща за вашия продукт (или услуга) и направете ранни продажби – няма нищо по-убедително от портфолио на реални потребителски препоръки за пред инвеститор или партньор.

JA: Какви са бъдещите Ви планове?

Т.Г.: В момента смело мога да твърдя, че Dreamix е едно от най-яките места за работа в ИТ индустрията. Основната ми визия е да сме най-доброто място (knowledge center) за Java Software Development на световно ниво.Това го постигаме като наемаме само топ хора (както на високо техническо ниво, така и с много добри комуникационни способности) и работим върху предизвикателни проекти с най-новите технологии в света.Мечтата ми е да изградим звено за разработка на изкуствен интелект, което да е разпознато в целия свят, и всяка компания, която разработва продукт в тази насока, да се обръща към нас.\

JA: Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт като емоция, то каква би била тя?

T.Г.: Неловкост! Неловкостта да напишеш първия си бизнес план, да излезеш на сцената и да го презентираш, да преследваш за пръв път нещо, което ти се струва невъзможно. 

Неловкостта, която JA ни кара да прескочим, за да постигнем по-добрата версия на самите себе си!