JuniorAchievementBulgaria
header_pic

#Тук сме за вас: среща с Александра Парашкевова от JA

2020-04-06

#Тук сме за вас: среща с Александра Парашкевова от JA

В тези седмици на #РаботаОтВкъщи ви срещаме с екипа на JA отблизо. Продължаваме – всеки разказва за себе си – с какво се занимава в JA и къде е фокусът му сега, по време на националната карантина. Правим това с отговорност, от сърце и с желание да ни чувствате близо и близки, защото вярваме, че всички ще се справим – заедно!

Днес ви срещаме с Александра, която наскоро организира финалното състазание на Social Innovation Relay и се включи в подготовката на следващите събития.  За връзка с нея може да пишете на aleksandra.parashkevova@jabulgaria.org.

 

Представи се. От кога си част от екипа на JA, с какво се занимаваш като член на екипа и кои са основните проекти и програми, в които дейно участваш?

Здравейте!

Аз съм Александра и съм част от екипа на JA вече повече от 2 години.

Все още не знам дали в JA ме доведоха случайност, съдба или новогодишен късмет – аз съм от хората, които винаги изтеглят късметчетата „работа“ и „учене“. Така се случи и при посрещането на 2018 г., а два месеца по-късно вече имах своето място в офиса на JA и започнах да работя върху организацията на международно онлайн състезание „Социални иновации“. Това е инициатива, която координирам вече за трета година, като през изминалата миналата седмица се състоя националният й финал.

Проект „Практични финанси“ също е във фокуса на моето внимание за поредна година. За 3 години близо 100 класа преминаха обучение за управление на личните финанси, базирано на чудесното учебно съдържание на JA. Тук с нескрито удоволствие трябва да подчертая, че „Практични финанси“ е първият пълен курс по финансова грамотност в страната, а ние искрено вярваме, че все повече училища ще го включат в своите учебни планове, разпознавайки полезността му.

Отделно от проектите и програмите, отговарям за организацията на обученията за преподаватели и съм често във взаимодействие с институциите, МОН, РУО, общини.

 

Над какво работиш в момента?

В момента, заедно с партньорите на проект „Практични финанси“, предстои да създадем инфраструктура за подкрепа на преподавателите и класовете, така че обучението по програмата да продължи още по-резултатно и от вкъщи. Класовете, които се обучават през настоящата година са 34, намират се в различни градове от цялата страна, респективно и предизвикателствата, с които се сблъскват са различни. Затова стремежът ни ще e да подготвим гъвкави и универсално приложими онлайн и видео ресурси, а в края на годината да организираме и първия финансов дигитален иновационен лагер.

През настоящата седмица, нашата прекрасна колега Вени ще има удоволствието да бъде първият координатор, които е организирал този формат и се надявам пълноценно да съм до нея в процеса.

 

Кое е най-голямото предизвикателство за теб на работата от вкъщи и кое е най-голямото предимство?

 

home office Alex

 

Следва да призная, че аз не срещам особени предизвикателства на работата от вкъщи за момента. Може би пропуснах да споделя, че заедно с работата си в JA, aз продължавам да съм университетски преподавател по предприемачество и още 4 дисциплини, свързани с него (летният семестър за моите студенти също протича онлайн в момента). Съответно в годините съм се научила да работя навсякъде, от всякакви устройства и по всяко време на денонощието ???? Със сигурност не мога да кажа че в настоящите условия, работата е намаляла по обем или че се е променила по съдържание и характер. Резултатите, които трябва да се постигнат са същите, просто начинът по който това ще се случи е друг и може би тук се създава малко повече натоварване докато се приспособим към непрекъснатите онлайн срещи и разговори, към непрестанно летящата към и от нас информация. У дома, гледаме на ситуацията от забавната страна, като непрекъснато сменяме стаите и местата, на които работим, за да не си пречим. Известни усложнения в тази стратегия създава фактът, че аз обсебвам повече територия – навсякъде оставам освен компютър, мишка, телефони, зарядни, още – записки, химикали, маркери, тефтери и документи. Като че ли не съм готова да се откажа напълно от аналоговия начин на живот. ????

 

Как се възползваш от онлайн възможностите, които сега дебнат отвсякъде? 

Онлайн технологиите са чудесен инструмент в подкрепа личностното и професионалното развитие на съвременния човек. Всяко поколение носи характеристиките на времето в което е живяло, но може би ние имаме късмета да достъпваме знание, информация, удобства в момента, в който имаме нужда от тях. Аз имам все още доста нереализирани образователни (и не само ) проекти в своя списък. Освен, че отдавна искам да продължа с изучаването на испански език, наскоро открих че имам интерес към базите данни и бизнес анализа – направление, което е цяла вселена от знания. Същевременно онлайн материалите винаги са ми били полезни и в две хоби направления – шиене и упражняване на отдавна изгубените ми умения за свирене на пиано. Последните два проекта изглеждат доста дългосрочни в моите очи, затова се радвам че имам достъп до ресурси винаги, когато ми остане време за тях. 

 

Какво е твоето послание към България по време на извънредната ситуация?

Моето усещане, от височината на седмия етаж, на който живея и работя, е че обществото в България е като цяло доста осъзнато в параметрите на настоящата реалност. Мисля си, че кризите имат и положително въздействие дотолкова, доколкото връщат вниманието на хората към ценностите, а както знаем именно ценностите са онова, което ни помага да се справяме в проблемни ситуации, да ги преодолеем и да продължим напред. Има много неща, които са спешни, още повече неща – които са важни, но в момента е спешно и важно да запазим себе си и другите здрави. Затова - #ОстанетеВкъщи и #УчетеПовече.