JuniorAchievementBulgaria
header_pic

#Тук сме за вас: среща с Кирилка Ангелова от JA

2020-03-24

#Тук сме за вас: среща с Кирилка Ангелова от JA

 

В тези седмици на #РаботаОтВкъщи, решихме да ви срещнем с екипа на JA отблизо. В идните седмица-две, ще споделяме интервю с членове на екипа, всеки ще разкаже за себе си, с какво се занимава в JA и къде е фокусът му сега, по време на националната карантина. Правим това с отговорност, от сърце и с желание да ни чувствате близо и близки, защото вярваме, че всички ще се справим – заедно!

Първият ни гост в импровизираната рубрика е Кирилка Ангелова, срещаме ви сега с нея, а ако искате да й пишете с въпрос лично, може да го направите на електронен адрес: kirilka.angelova@jabulgaria.org.

 

JA: Здравей, представи се – от кога си част от екипа на JA, с какво се занимаваш като член на екипа и кои са основните проекти и програми, в коитоучастваш?

 

StayHomeЗдравейте аз съм Кирилка Ангелова – Кики. Историята ми с JA Bulgaria стартира през 2010 година, когато, търсейки организация, в която да доброволствам, попаднах на JA Bulgaria. Аз съм от учителско семейство и винаги съм смятала, че промяната започва от нас, а образованието е водещата ми ценност. По образование съм икономист, скоро ще бъда и психолог, а по призвание съм обучител. Осем години бях бизнес доброволец на JA Bulgaria. Участвала съм в различни проекти и инициативи, като ментор, обучител, жури.

Формално станах част от екипа на JA Bulgaria през 2018 година. Работата ми е свързана с организиране и провеждане на събития, участвам дейно в любимата ми програма „Учебна компания“, отговарям за мрежата ни от ментори и доброволци, водя обучения и под една или друга форма съм включена в почти всички програми и инициативи на JA.

2020 започна доста амбициозно за нас, но ни изненада с непредвидимостта си.

В китайския език йероглифът за криза означава едновременно опасност и възможност и аз вярвам, в момента е по-добре да приемем всичко случващо се около нас като възможност – човешка и професионална.

Кое е най-голямото предизвикателство за теб на работата от вкъщи и кое е най-голямото предимство?

Сега и аз, и целият екип на JA работи от вкъщи. За мен е предизвикателно, поради няколко причини, но и вдъхновяващо да съм част от този процес, в който всички сме включени. Няколко неща бих искала да откроя:

  1. Смятам, че всички от JA Bulgaria се адаптирахме доста адекватно към така създалата се ситуация и действаме, с мисъл и смисъл за образованието;
  2. Аз съм изключително социален човек и екипен играч и като такъв, признавам, че много ми липсват колегите и живия контакт. Разбира се, това се компенсира от всички онлайн платформи, които използваме;
  3. Имам ученичка във втори клас, ударно стартира онлайн обучението на всички ученици – щастие е да видиш хора с призвание, които приемат предизвикателството и се впускат в образователния процес, не без моменти на „проба – грешка“, но процесът се случва.

 

Как се възползваш от онлайн възможностите, които сега дебнат отвсякъде?

В момента наистина има изключително много ресурси, които са свободни в мрежата и могат да се използват безплатно – от курсове на университета в Йейл до уебинари на всякакви теми. Аз лично, когато намеря време за себе си, чета: започнала съм 3 книги – „Мъжът от Константинопол“ на Жозе Родригеш Душ Сантуш, „Психологията на К. Г. Юнг“ на Йоланде Якоби и препрочетох „Хаотика“ на Филип Котлър и Джон Каслионе. Другото, което направих е да си сваля онлайн приложение и да уча италиански.

 

Какво е твоето послание към България по време на извънредната ситуация?

Моето послание е всеки да погледне към себе си, това е период на осъзнаване и процес, който ще ни промени, надявам се към още по-добро. Всички се страхуваме от кризи, но винаги сме се изправяли и вярвам, че и този път ще го направим. Надеждата ми е, че общочовешките ценности ще надделеят, ще осмислим консуматорското си поведение и образованието отново ще стане важна ценност, която всъщност винаги сме имали. С предприемаческо мислене и доброта ще превъзмогнем кризата. Пожелавам на всички здраве!