JuniorAchievementBulgaria
header_pic

#Тук сме за вас: среща с Жана Димова от JA

2020-04-02

#Тук сме за вас: среща с Жана Димова от JA

 

В тези седмици на #РаботаОтВкъщи, решихме да ви срещнем с екипа на JA отблизо. Продължаваме - всеки разказва за себе си – с какво се занимава в JA и къде е фокусът му сега, по време на националната карантина. Правим това с отговорност, от сърце и с желание да ни чувствате близо и близки, защото вярваме, че всички ще се справим – заедно!

Днес ви срещаме с Жана Димова, един от нашите програмни координатори, а ако искате да ѝ пишете с въпрос, може да го направите на електронен адрес jana.dimova@jabulgaria.org.  

 

JA: Представи се. От кога си част от екипа на JA, с какво се занимаваш като член на екипа и кои са основните проекти и програми, в които дейно участваш?

Аз съм Жана Димова и имам удоволствието да съм част от екипa на JA Bulgaria вече повече от година. Моята роля в организацията е на експерт по обучения и проекти.През последната година съм организирала и ръководила различни семинари, обучения и иновационни лагери с тематики като дигитално предприемачество, финансова грамотност и развитие на лични и кариерни умения. Освен това взимам участие и подпомагам колегите си в различни събития и инициативи, които JA Bulgaria организира, като „Изгряващи звезди“, „Мениджър за един ден“ и други.

Проектите и програмите, по които работя най-често, са NEETs (проект за младежи извън образователната система или пазара на труда), Практични финанси и Учебна компания.

 

JA: Над какво работиш в момента?

Към този момент работя най-активно по създаването на съдържание и организирането  на  онлайн семинари по  предприемачество, лични и професионални умения за младежите от нашия NEETs проект. Заедно с моя колега Апостол разработваме  онлайн обучение, което да е от полза на всички младежи, останали без работа в този период.

Участвам и в дигиталния екип на организацията и заедно с  още няколко колеги разработваме дигиталната стратегия на JA Bulgaria.

 

JA: Кое е най-голямото предизвикателство за теб на работата от вкъщи и кое е най-голямото предимство?

Работата от вкъщи, естествено, има своите плюсове и минуси. От една страна ти дава възможност да работиш на тишина и спокойствие от дома си и също така гъвкавостта да подредиш работните си часове и задължения, така както са ти по-удобни на теб. От друга страна те лишава от директния социален контакт с колегите. За мен това е най-голямото предизвикателство в този момент. Въпреки това, аз съм безкрайно благодарна, че имам възможността да предпазя себе си и колегите си, и като цяло да запазя работното си място, чрез практиката хоум офис.

 

Jani office

 

JA: Как се възползваш от онлайн възможностите, които сега дебнат отвсякъде?

Едно  от хубавите неща на този период е количеството дигитални материали, онлайн платформи и различни лайв събития, които се предлагат на хората.
Аз лично използвам тази ситуация и свободното си време вкъщи, за да усъвършенствам уменията си и да бъда по-креативна, като гледам обучителни видеа за илюстрация и дизайн.

От друга страна се възползвам от възможността да слушам аудио книги, да посещавам дигиталното пространство на известни музеи, да гледам театър от дома си и да слушам лайфове на любимите си диджеи.

 

JA: Какво е твоето послание към България по време на извънредната ситуация?

Приемете тази ситуация като урок по търпение, по лична отговорност и по социално обединение. Бъдете благодарни, че сте  достатъчно привилегировани да имате избора и възможността да останете вкъщи и да предпазите себе си и тези, които обичате. Използвайте този период  да се обърнете  навътре към ума и душата си и да откриете личното послание, което тази ситуация ви носи.