JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Участвайте в най-големия хакатон в света на НАСА Space Apps Challenge 2016

2016-02-24

Участвайте в най-големия хакатон в света на НАСА Space Apps Challenge 2016

 

На 23-24 Април 2016г. България ще участва за четвърта година в най-големия хакатон в света за разработване на решения с отворен код NASA Space Apps Challenge. Инициативата дава възможност на хората от всички континенти да си сътрудничат и да допринесат за решаването на глобални проблеми, които засягат живота на планетата Земя и Космоса. Българските екипи ще се състезават в София – Интер Експо Център, в Бургас - Професионалната Гимназия по Механоелектротехника и Електроника и в Пловдив - Висшето училище по сигурност и икономика, както и виртуално от всяка една точка в страната.

Още през 2013 г. постиженията за България са изключителни. Българските  екипи разработват 24 проекта от общо 770  разработени в света и участват 9174 участници. Проектът ChicksBook е класиран като най-добър в света в категорията People`s choice, както и проектът GhOST, който е класиран от НАСА сред най-добрите пет в света в категорията Best Mission Concept. През 2014 г. са разработени 671 проекта, от които 31 проекта са на български екипи. Тогава България постига отново успех. Проектът Leaf Zone е класиран сред най-добрите пет в категорията Best Use of Data.През 2015 г. българските постижения са повече от впечатляващи. В света са разработени 949 проекта от 13861 участници от над 130 локации в света, от които 31 са проектите на български екипи. Сред най-добрите 30 проекта в света три са от България. На глобалните финали проектът Valkyrie е финалист в категорията Best Use оf Hardware, Rain-of-Fire е класиран сред най-добрите пет в света в категорията Best Mission Concept. Robo-Fabric е класиран сред най-добрите 15 в света в категорията People`s Choice, който след гласуване от публиката на последния кръг достига в топ пет и в последствие до второ място.

Очакванията от българските екипи през 2016г. са още по-високи. Предизвикателствата за решаване ще попадат в една от категориите: Aeronautics, International Space Station, Solar System & Beyond, Technology, Earth и the Journey to Mars.Състезанието ще се проведе в рамките на 48 часа на 23-24 Април в повече от 150 града от всички континенти по света. Предизвикателствата ще бъдат публикувани през март 2016 г., тогава ще започне и регистрацията за участие.

Повече информация на  https://2016.spaceappschallenge.org/, сайта за България http://spaceappschallengebulgaria.eu/, както и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/NASA-International-Space-Apps-Challenge-Bulgaria