JuniorAchievementBulgaria
header_pic

„Учебна компания“ на JA с престижно отличие от GEM

2016-10-06

„Учебна компания“ на JA с престижно отличие от GEM

 

JA Bulgaria получи наградата за „Инициатива на неправителствена организация“ от "Глобалния предприемачески мониторинг" (GEM). По време на първите си годишни награди GEM България отличи хора, екипи и организации, които са оказали положително въздействие върху предприемаческата екосистема в България.

 "Този труд е в името на това нашето общество да бъде наистина по-предприемчиво и по-инициативно, а това се случва, когато го правим още от малки", каза по повод на наградата изпълнителният директор на JA Bulgaria Милена Стойчева. “Мисля, че е време предприемачеството да бъде превърнато в национална стратегия, по примера на страни като Дания и Норвегия, за да изградим едно общество на решителни, дейни и щастливи хора. От предприемчиви хора, към щастлива нация, екипът ни вярва и следва това мото в ежедневната си работа с учениците и студентите”, допълни г-жа Стойчева.

 Наградата бе присъдена за най-старата и утвърдена програма на JA – „Учебна компания“. Чрез програмата ученици на възраст 15 – 19 г. се учат как да превърнат своята бизнес идея в реално предприятие, което сами управляват в рамките на една учебна година. По този начин програмата помага на младите хора да оценят и да разберат по-добре ролята на бизнеса в обществото.

 "Важно е да чуваме за хора и инициативи, които са добри примери – за да получат морaлна подкрепа и признание за вложените креативност, упоритост и усилия и да покажат, че няма невъзможни неща и всеки може да допринесе по свой начин за средата около себе си", посочва Мира Кръстева, заместник-председател на GEM за България.

От 2006 г., „Учебна компания“ е призната от Европейската Комисия като „най-добра практика в обучението по предприемачество“. До момента, през нея са преминали 17,000 ученици, които общо са създали над 1,500 компании. Всяка година програмата се преподава в цялата страна от около 120 учители и завършва с представяне на разработените от младежите продукти и услуги в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“, който се организира от JA България. Филм за инициативата и впечатленията на учениците от участието им в програмата „Учебна компания“ можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=M8glTcYrhAk