JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Учебни компании, класирани за финалното състезание Младежки бизнес форум "Изгряващи звезди" 2016

2016-05-05

Учебни компании, класирани за финалното състезание Младежки бизнес форум

 

JA България има удоволствието да обяви пълния списък на учебни компании, взели участие в трите регионални състезания на 26 април 2016 г., които се класират за участие в националния финал на базата на оценките, поставени от журитата. Директорите на всички училища с класирани учебни компании вече са получили официални писма по имейла. На 9 май 2016 г. всички преподаватели-консултанти на компаниите ще получат мейл от координатора на програма "Учебна компания" с линк за регистрация за състезанието и подробни насоки какви документи се очаква да подготвят до събитието. Форум "Изгряващи звезди" ще се проведе на 2-3 юни 2016 г. в София тех парк.

Съвети към учебните компании за по-добро представяне на националното състезание „Изгряващи звезди“ 2016

 

Поздравления за вашата учебна компания за успешното представяне по време на регионалното състезание и затова, че се преборихте да стигнете до финала! Нашият екип, който присъства в Хасково, Благоевград и Велико Търново, беше много впечатлен и поставя висока оценка на всички екипи за усилията, които бяха вложили в изготвянето на интерактивни и атрактивни презентации на сцена. Също ни впечатли голямото разнообразие от продукти – много от тях доста иновативни, а други със солидни продажби зад гърба си, сферите на дейност също бяха многообразни. Забеляваме тенденция производството на сувенири и картички да се превръща във вторична, а не водеща дейност, която се използва за набиране на средства по време на училищни базари с цел подпомагане на основната дейност на компанията, която е по-иновативен продукт. Можем само да поздравим учениците и техните учители за тези решения да се насочат към по-интересни бизнес идеи с по-висок иновационен потенциал!

Оттук насетне бихме искали да добавим и своите съвети към вас, така че да се представите още по-добре на финалното състезание на 2-3 юни 2016 в София тех парк. По-добрата подготовка на всички екипи означава по-голяма конкуренция, а лоялната конкуренция води до по-качествени продукти за крайния клиент!

  • Предлагаме ви проста и прегледна структура за вашата 4-минутна презентация на сцена – започнете с проблема, който вашият продукт решава за клиента. Ще впечатлите журито много повече, ако проблемът е истински, сериозен и важен за клиента (а ако е социален или екологичен – още по-добре), а не просто имитация на проблем. След това продължете с описание на предлаганото от вас решение и наблегнете на това как вашият продукт се различава от всичко друго на пазара, защо е уникален. Демонстрирайте, че сте направили проучване на нуждите и предпочитанията на клиентите, както и на наличните на пазара продукти и разбирате предимствата на своя. Дайте информация за постигнатите от учебната ви компания резултати през годината – не само във финансово изражение на брой продажби и печалби, но и какво сте научили в целия процес, какви умения сте развили. Може да завършите с т.нар. call to action – призив към журито (те са и потенциални инвеститори) каква подкрепа ви е необходима, за да развиете продукта и себе си на следващото стъпало и да станете още по-добри. В най-прост вид презентацията ви изглежда така: проблем->нашето решение->какво постигнахме->какво ни е нужно по-нататък.
  • Работете върху своите презентационни умения – задължително репетирайте презентацията предварително. Всяка дума трябва да е на мястото си. Не четете от слайдове, не декламирайте това, което пише на слайдовете. Важно е на слайдовете да няма много текст, но все пак не изпадайте и в другата крайност да сложите само картинки, от които нищо не става, освен ако не сте уверени, че сте изключително завладяващи презентатори от типа на Стийв Джобс и може да говорите само по картинка.
  • Наблягаме още веднъж на изключителната важност продуктът/услугата ви да решава реален проблем/нужда на клиентите. Журито ще ви задава точно такива въпроси, за да разбере доколко познавате продукта си и как сте комуникирали с клиентите, за да установите техните нужди.
  • Работете върху това да представите по най-добрия начин какви маркетингови проучвания сте извършили, за да разберете кои са вашите клиенти, както и какви стратегии сте възприели за популяризиране на компанията си след това. Важно е поне един човек от екипа ви да е отлично подготвен по тази част.
  • Бъдете подготвени да можете да обясните как сте определили цената на продукта си – вероятно сумата не ви е паднала „от звездите“, а сте използвали икономически похвати, с които сте определили колко са вашите постоянни и променливи разходи, каква е допустимата печалба (като процент надценка), както и колко бройки от продукта си следва да произведете и продадете, за да излезете на печалба. Не забравяйте в изчисленията да включвате и своя собствен труд – независимо, че работите като доброволци в своята учебна компания, защото сте още ученици и придобивате ценни умения в процеса, все пак вашата експертиза следва да се вземе предвид и вие можете да получавате макар и символично възнаграждение за своя труд.
  • Финансовият ви мениджър трябва да е в състояние да покаже финансовите документи на учебната компания и да може да ги обясни. Много е важно тези документи да са водени от учениците и те да са наясно с тях, а не да са написани от учителите.
  • Годишният отчет (Company report) на компанията, който Джуниър Ачийвмънт изисква от вас и предоставя на журито преди състезанието, е много важно да е бил съставен с основното участие на учениците, а учителят само ги подкрепя. Недопустимо е учениците да не знаят какво пише в този документ!
  • Журито може да ви зададе въпроси на английски език, за да провери доколко екипът ви би бил подготвен за участие на европейското състезание. Екипите с добро владеене на английски със сигурност имат много по-големи шансове да станат национални победители.
  • Ако сте получили предложения за партньорство или заявки за поръчки от клиенти по време на регионалните състезания, задължително не оставяйте контакта да „изстине“, продължете комуникацията и представете резултатите (или евентуалните продажби, които сте реализирали) по време на „Изгряващи звезди“!

Разчитаме, че ще използвате оставащото време до националното състезание, за да подобрите цялостното си представяне, да реализирате още продажби, да усъвършенствате външния вид и изпълнението на продукта си, така че да изглежда по-професионален. В този процес вие още повече ще се сплотите като екип и това ще бъде една изключително позитивна емоция за вас!