JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Ученическата компания BOYAR DREAMS от Велико Търново спечели първо място в конкурса „Моят граждански принос”.

2014-10-17

Ученическата компания BOYAR DREAMS от Велико Търново спечели първо място в конкурса „Моят граждански принос”.

Учениците от професионална гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон", които се обучават по програмите на Джуниър Ачийвмънт във Велико Търново, спечелиха първо място в конкурса „Моят граждански принос”, организиран от Център за развитие на човешките ресурси и Информационния център „Европа Директно” в София по случай Европейската година на гражданите(2014) .


Със спечелването на наградата, възпитаниците на училището са си завоювали правото да участват в тридневен еколагер в български природен резерват, където ще се включат в обучителни дейности за изграждане на граждански компетенции и умения.


Според условията на състезанието учениците е трябвало да подготвят кратко описание на дейностите, които са насочени към темата за активното европейско гражданство.
Кандидатурата на Професионалната гимназия по туризъм е представила тийнейджърите като предприемачи в няколко насоки – информираност - да имаме информация, която да ни помогне в избора на продукт, пазар, клиенти, но и да познаваме конкуренцията си - българските е европейските учебни компании; - отговорност, както лична, така и екипна - да изпълняваме оптимално и в срок, отговорностите, които всеки от нас е поел в учебната компания. Отговорност да знаем и спазваме нормативната база за правата и задълженията /трудови, договорни, потребителски/ на национално и Европейско ниво; - толерантност и съпричастност - убедени сме, че всеки от нас е различен, което го прави уникален. И обединявайки различията си, ние ставаме уникален екип, училище, държава, общност. Чрез толерантността и съпричастността, ставаме по-добри хора. А добрите хора създават добро за всички.” Щастливи и горди са акционерите от учебната компания BOYAR DREAMS с ръководител инж. Славка Проданова. Щастливи, защото за втори път са сред наградените. Горди, защото и тази година са единствената учебна компания, спечелила голямата награда.


„Моят граждански принос”


В Европейската година на гражданите акцентът се поставя върху гражданската активност и значимостта на позицията, която всеки един от нас, гражданите на Европейския съюз, има достойнството и смелостта да заеме. Тази значимост ежедневно потвърждава своята стойност и е от полза за всички 500 милиона европейци. Колкото по-добре гражданите на ЕС познават и разбират значимостта на своя граждански избор и колкото повече го прилагат, толкова по-голяма ще е ползата, както за самите тях, така и за европейската общност като цяло.