JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Ученици на възраст между 5 и 10 години се включват в програма „Бъдещето съм аз. Предприемачество за най-малките“

2020-09-30

Ученици на възраст между 5 и 10 години се включват в програма „Бъдещето съм аз. Предприемачество за най-малките“

В програмата, организирана от Джуниър Ачийвмънт България и ПЕПКО България, участват 9 училища и 2 детски градини от София и Пловдив

Ученици на възраст от 5 до 10 години се включиха в програмата за изграждане на предприемачески познания сред най-малките, с помощта на организаторите Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria) и ПЕПКО България (PEPCO BULGARIA). Проектът се осъществява за втора поредна година, като за първи пък се присъединяват и две детски градини. „Всичко може да се случи, стига да има любов зад идеята“– това споделиха учениците от втори клас на въпроса „Как да разбера дали идеята ми е добра за започване на бизнес“.

Програмата “Бъдещето съм аз. Предприемачество за най-малките“ е базирана на образователната програма „Ние“ на JA Bulgaria и е насочена към деца от предучилищна и начална училищна възраст. Проектът цели да въведе най–малките ученици в света на бизнеса и предприемачеството чрез метода „учене чрез правене“, като им осигури както практическите знания, така и възможността да се докоснат до реалния бизнес. По време на обучението по програма „Ние”, учениците се запознават с ролята на хората в икономиката, с печеленето и спестяването на пари, с това как хората вземат решения и със значението на образованието за бъдещето на всеки човек. Използват се кратки разкази, прочетени от учителя на глас, онлайн срещи с ментори и екипни предизвикателства към децата, които ги ориентират към това да подобряват средата в общността, в която живеят. Тази година ПЕПКО България потвърдиха отново желанието си да подкрепят инициативата както със знание, така и с техническа помощ за улесняване на онлайн обученията. Предвидено е да се дарят 18 таблета, а мениджъри от различни отдели и нива в компанията ще могат да споделят своя професионален опит с децата. Първият урок по програмата ще бъде проведен с участието на Драгия Драгиев, оперативен мениджър за ПЕПКО България.

 

Story image
 
“За мен е огромна чест да бъда част от този съвместен проект на ПЕПКО България с Джуниър Ачийвмънт. Подкрепям менторството и даването на личен пример, а децата имат нужда точно от това в тази възраст. Добре е ние родителите да отделяме време да говорим с децата и да им споделяме повече интересни неща за тях от нашето ежедневие и професия, което би им помогнало някой ден те да вземат решение за своето развитие. Нека не забравяме, че в тези по-различни времена на „учене“ и справяне с една нова ситуация, децата са тези, на които им трябва най-много подкрепа, за да преминат през това ново предизвикателство. Ние, като част от бизнес средата в България, сме винаги готови за подобно партньорство в името на развитието и обучението на децата в България.“, сподели Драгия Драгиев, оперативен мениджър за ПЕПКО България.
Story image
 

Всяка една от програмите на JA Bulgaria за начален етап разглежда 5 основни теми, които представят основни понятия, подходящи за възрастовата група и които се усвояват на практическа основа. JA Bulgaria предоставя методологията, както и комплекти с учебни пособия за 30 ученици от всяка програма, които включват ръководство за учителя и бизнес консултанта, както и нагледни материали за всяка от дейностите (цветни табла, стикери, картони, макети на сгради, макети за рубрики на вестник, пари и др., които се съхраняват при учителя и по които се работи екипно).

„Изключително много се радваме, че превръщаме нашата съвместна инициатива с ПЕПКО България в нещо устойчиво и за втора поредна година ще предоставим възможност на близо 300 деца да се докоснат до работния свят на своите родители и техните работодатели, както и да направят първите си стъпки в предприемачеството и поемането на лична инициатива. С начина, по който конструирахме програмата тази година, се постарахме да отговорим и на новите предизвикателства в ученето, свързани с COVID-19, а също така и да разширим възможностите децата да се срещнат със супер герои-ментори от ПЕПКО България, от които да научат повече за бизнеса. Ще имаме и други изненади, които засега пазим в тайна“, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA Bulgaria.