JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Ученици от 18 училища се включиха в иновационен лагер на тема „Суровини и природни ресурси“

2018-05-14

Ученици от 18 училища се включиха в иновационен лагер  на тема „Суровини и природни ресурси“

 

Журито отличи екип, който предлага рециклиране на коркови тапи и влагането им в производство на детски конструктори.

 

50 ученици от 6 града в страната участваха в иновационен лагер на тема „Суровини и Природни ресурси“, организиран от   Джуниър Ачийвмънт България и решаваха казус, свързан с кръговата икономика и рециклиране на световните ресурси. Инициативата е част от съвместен проект на JA Европа и Европейския институт за иновации и технологии (EIT Raw Materials), който се реализира пилотно в България и Румъния. Целта на проекта е да запознае младежите с предимствата на работата със суровини и природни ресурси и възможностите за стартиращ бизнес в сферите зелени технологии, био земеделие, нови индустрии и зелено предприемачество.

Ментори на екипите бяха инж. Димитър Стоянов, национален сътрудник на  евродепутата Владимир Уручев и представители на Софийска Вода АД, част от Veolia, компания, партнираща на EIT. В журито се включиха представители от мениджмънта на JA България, „Солвей“ и „Софийска вода“ АД.

Желяз Рангелов, зам. директор „Отвеждане и пречистване на отпадъчни води“ в „Софийска вода“, сподели: „Видях и чух идеите на учениците на етап планиране. Много съм обнадежден и приятно изненадан от потенциала на техните бизнес предложения. Очаквам в проекта да се родят много добри практики и съм сигурен, че участието на тези млади хора в инициативата  ще им помогне и за по-нататъшното им развитие.“

Част от идеите, върху които отборите работиха са свързани с пречистване на вода, използване на енергия, генерирана от изгаряне на отпадъци, рециклиране на пластмаси и превръщането им в детски площадки.

На първо място се класира отбор Bulgarian Innovation Team с техния продукт “Corkies”, който предлага рециклиране на коркови тапи, от които да се произвеждат части за детски конструктор, подобен на популярните конструктори Lego. Георги Мутафчиев от ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ Благоевград, член на отбора-победител, разказа как са стигнали до идеята за техния продукт: „Не беше лесно, тъй като в екипа бяхме хора от различни градове и училища от цялата страна и имахме трудности, докато се сработим, но в крайна сметка установихме, че всеки може да допринесе по уникален начин за работата. Идеята ни се роди от това, че търсихме продукт, който в днешно време не се рециклира. Искахме да му дадем още някоя година живот и затова представихме нашия проект за превръщането на коркови тапи в натурални, биологично чисти и безопасни части за детски конструктори.“ Останалите участници в отбора са - Виктор Драгомиров Георгиев (СУ "Васил Левски", Карлово); Виктория Антонова Димитрова (ПГАВТ "А. С. Попов", София); Тодорка Велева (ПГТ "Алеко Константинов", Банкя); Цветелина Горанова (ПГОТ, Перник).


От новата учебна година предстои и официалният старт на проекта в цялата страна. В рамките на програмата „Учебна компания“ през 2018/2019 г. ще бъдат създадени до 50 ученически стартъпи, които да развият продукти в сферата на суровините. Милена Стойчева, изпълнителен директор наJAБългария поздрави участниците след презентациите на техните продукти: „Радостна съм от резултатите, които постигнахте и поздравявам вас и вашите учители, за това, че те също имат предприемаческо мислене и действат активно. Това е втори проект в България, в който партнираме с Европейския институт за иновации и технологии и сме горди, че заедно полагаме основите на популяризиране на предприемаческата инициатива в сферата на суровините сред най-младите. Благодаря на EIT, както и на Софийска вода АД и Солвей, които също активно се включиха с професионална помощ и менторство на екипите, както и в оценяването на техните презентации.“

Специален гост на иновационния лагер беше Фердинанд Булмър, Маркетинг мениджър „Образование и привличане на студенти“ от Отдел Суровини на Европейския институт за иновации и технологии (EIT Raw Materials). „Мисия на EIT Raw Materials e да превърне суровините в основно предимство на Европа. Един от начините да постигнем това е чрез обучението на младите хора в училище и цялото общество за важността на суровините и как те могат да допринесат за устойчиво бъдещо развитие на суровините в Европа. В днешния лагер беше наистина чудесно да видя как учениците измислят страхотни идеи, как се замислят за повторното използване на суровините и как могат да са част от устойчиви бизнес модели в бъдеще. Българското председателство на Съвета на ЕС и потенциала на България за развиване на преработката и рециклирането на суровините са част от причините да изберем България за основен партньор на института по този проект, заедно с Румъния.“ – сподели г-н Блумър.