JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Ученици от 6 града упражниха професията на финансов и застрахователен консултант

2019-05-13

Ученици от 6 града упражниха професията на финансов и застрахователен консултант

 

Предизвикателството беше част от проекта LifeChanger на JA и MetLife за повишаване на финансовата грамотност и изграждане на предприемачески компетентности на 400 ученици през тази учебна година

 

Най-мотивираните ученици, преминали успешно програмата „Разумни финанси участваха във финансово предизвикателство „Иновационен финансов лагер”. Учениците са от 16 училища от София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца, където през тази учебна година 23 доброволци от МетЛайф България, влязоха в ролята на учители и запознаха младежите с основните понятия от сферата на личните финанси. Проектът LifeChanger се реализира за пета поредна година с финансовата подкрепа на Фондация МетЛайф.         

„За пета поредна година участваме в този проект, с над 120 бизнес доброволци от компанията, които са обучили общо 1250 ученици. За мен и колегите ми програмата е много важна с това, че поставяме правилни основи на бизнес познанията и финансовата култура на младите българи, а те са бъдещето на страната и икономиката ни.обърна се към учениците Емил Неделчев, регионален мениджър директни продажби, Метлайф България.

Разделени в отбори от по 4 участници, учениците разполагаха с 4 часа и подкрепата на бизнес ментори от МетЛайф, за да решат финансовия казус. „Михаил току-що е получил първия си автомобил като подарък от  родителите си за своя 20-ти рожден ден. Той се притеснява, че тъй като не е умел шофьор, би могъл да увреди колата или да причини щети на останалите водачи на пътя. Тъй като и продавачът е от София, номерът на колата няма да бъде сменян. Михаил е предвидлив и разумен, затова първата му работа е да се отбие в застрахователната компания и да обмисли варианти.“ – това e част от един от 10-те застрахователни сценария, които учениците трябваше да разиграят от позицията на професионални финансисти и да предложат възможно най-оптималното решение на своя клиент.

„Милена е вече професионален спортист и спечели първото си национлано състезание.  Тя знае, че успехите и бъдещето й зависят от нейното физическоо състояние и се притеснява да не й се случи нещо. Какво бихте предложили на Милена? – това беше един от десетте застрахователни или финансови сценарии, над които трябваше да работят и да дадат предложения учениците. 

За участието си в програмата „Знания които променят живота“, Николета Личева от ПГХ ХВТ – Варна, сподели: „Доста е различно от това, което учим в училище и съм впечатлена, че бизнес доброволците са също млади хора, които отделят от времето си, защото искат да ни научат на тези практически знания за личните финанси“.

Отборите трябваше да разиграят по три застрахователни сценария и да се справят с финансов казус, използвайки новопридобитите в програмата „Разумни финанси“ познания. Всеки екип разполагаше с 4 часа, компютър и интернет. За част от времето учениците получиха подкрепа и от ментори от екипа на МетЛайф България, които ги провокираха да генерират най-доброто решение на застрахователните сценарии, включени в казуса. В края на четирите часа отборите презентираха идеите на сцена пред жури от мениджмънта на МетЛайф България и Джуниър Ачийвмънт България. Най-адекватно и аргументирано решение на финансовото предизвикателство даде отборът „С.А.К.“, Снежанка Трендафилова (СУ „Ч. Храбър“, Пловдив), Теодор Синорски (108. СУ „Н. Беловеждов“), Кристиян Георгиев (19. СУ „Елин Пелин“), Иво Събев (128. СУ "Алберт Айнщайн", София). Учениците заслужено заеха първото място и получиха и награди – книги на финансова тематика.

Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България и Венцислав Арнаудов, HR директор на МетЛайф връчиха наградите на отбора и поздравиха всички участници с вдъхновяващи послания за важността на успешното управление на финансовите средства в живота на всеки човек. Сертификати за своето участие получиха и доброволците, ментори на 4-те екипа.

„ Личните финанси присъстват в живота ни всеки ден, затова грамотността в тази сфера е мисия на JA и сме щастливи да работим за нея заедно със сериозни партньори като МетЛайф. Изключителна е работата на бизнес доброволците от компанията, които истински влизат в ролята и ангажимента на учители в този проект и не ме изненадва, че тази година финансовите познания на младежите, участващи в програмата, е повишена с близо 70 %.“, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт

В началото и в края на обучението си по програмата „Разумни финанси” всички 405 ученици от шестте града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца и Пазарджик бяха поканени да попълнят тест с 10 въпроса, обхващащи темите от уроците. На база отговорите JA измери въздействието от проекта и то показва, че финансовата компетентност на участниците е повишена с 68%. За сравнение, във миналогодишното издание на проекта година учениците повишиха финансовата си грамотност с 65%. 

До края на учебната година учениците ще разработят своите финансови бизнес идеи в програмата „Учебна компания“ на JA България, с подкрепата на техните учители. Завършени и тествани в реална среда, бизнес идеите ще бъдат представени на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, с който JA ще отбележи 100-та годишнина на световната организация на Джуниър Ачийвмънт през юни. Един от екипите ще получи и специалната награда на МетЛайф България „LifeChanger“.