JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Видео

Млад предприема 2015

Снимки

Ученици на ДАБ спечелиха второ място на конкурс за млади предприемачи

2015-02-03

Ученици на ДАБ спечелиха второ място на конкурс за млади предприемачи

Изображение: MediaCafe

Бивши ученици, работили по програми на Джуниър Ачийвмънт, спечелиха второ място на конкурс за млади предприемачи в Пловдив. На 27 януари в Новотел Пловдив се проведе церемонията по награждаването на най-добрите млади предприемачи на града за 2014 г..участвали в конкурс на община Пловдив.

В конкурса участваше и една бивша учебна компания от ОДК Пловдив – „SEED”, която през миналата учебна година се представи добре както на регионалния панаир на учебните компании /м. април, Пловдив/, така и на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди -  2014” /м. юни София/. Предметът на дейност на компанията е „Разработка и производство на капсула от почвено-торфена смес с вградено семенце на цвете” или накратко „Цветето на изненадата”.  Това е подаръчен продукт е и с възможност за приложение и в цветарството за оформяне на цветни алеи и градини.

Съгласно условията на конкурса в него могат да участват физически лица навършили 18 години, както и юридически лица. В конкурса участваха над 40 проекта, като голямата част от тях бяха проекти на фирми. Конкуренцията бе твърде силна, като се има предвид размера на обявените парични награди. Това наложи една допълнителна подготовка на представения от нас проект, за да бъдат изпълнени изискванията  на организаторите на конкурса. Проектът премина успешно и двата етапа /м. декември 2014 и м. януари 2015 г./ и бе класиран на престижното Второ място с награда от 4000 лева. Ръководителя на екипа – Стоянка Талатинова получи и специалната награда за най-млад участник – 500 лева. Екипът бе отличен и със специалната награда на Националния алианс за работа с доброволци – грамота и пълно съдействие за внедряване на разработката /използването и като малък бизнес за хора с увреждания, което е едно от другите големи предимства на проекта/.

Участниците в екипа са : Стоянка Талатинова, Кристина Томова и Александър Граматиков – и тримата от НТГ Пловдив – 12 клас. Тяхното участие в конкурса бе самостоятелно, а не от името на ОДК за избягване на конфликт на интереси.

В заключение може да се каже че победиха знанията и уменията на учениците, придобити вследствие на работата им по програма „Учебна компания” на ФДАБ  /формиране на екип, генериране на творческа идея, практическа разрабока на идеята и реализацията и, както и уменията за презентация, чувството за отговорност, умения за работа в екип и т. н./.

И още един радостен факт – в този конкурс на Трето място и награда от 2000 лева получи Георги Влайков – бивш участник в школа „Мениджмънт” про ОДК, който през далечната 2003 година като президент на УК „Бендида” завоюва Първо място в Националния панаир на учебните компании – х-л Шератон, София.. След като завърши висше образование той организира своя компания и в момента е млад предпиемач.