JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Ученици от Смолян ще представят България на международно предприемаческо състезание

2017-07-06

Ученици от Смолян ще представят България на международно предприемаческо състезание

Учебната компания NOETIC на десетокласниците от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ в Смолян ще представи страната ни от 11 до 13 юли на международното състезание „Учебна компания на годината“ на JA Европа в Брюксел.

 

Учебната компания NOETIC беше създадена в рамките на пилотния проект на нестопанската образователна организация JA България и българския евродепутат Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето“.

 

Учениците от NOETIC спечелиха голямата награда в националното състезание за „Най-добра учебна компания“, за разработеното от тях мобилно приложение за сканиране на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки.Апликацията E-Food Scanner е достъпна в Google App Store.  

 

Екипът, който за първа година участват в програмата,  получи приза на официалната церемония в рамките на Деветия младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който се проведе в Камчия на 1-3 юни.

 

 Училището и екипът се включиха през есента на 2016 г. при старта на проекта на JA и евродепутата Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето“. С подкрепата на инж. Уручев екипът от Смолян ще се бори за голямата награда „Учебна компания на Европа“заедно с още 30 ученически стартъпа от Европа.

 

NOETICспечели и специалната награда „Предприемачи на бъдещето“ на Владимир Уручев, който подкрепи JA през 2016/2017 г. във въвеждането на програмата „Учебна компания“ в пет общини в страната – Смолян, Перник, Монтана, Враца и Видин. Освен NOETIC ,  Брюксел ще посетят и още няколко учебни компании на JA България, участници в проекта „Предприемачи на бъдещето“ „Родопи-еко“ от ПГ по икономика „Карл Маркс“, Смолян, които се занимават с производство на еко продукти; “Dreams of Teens”от СУ „П. Р. Славейков“, Видин, които изработват сувенири, популяризиращи традициите, фолклора и историческите забележителности на Видинския регион; Учебна компания “Bioclass” от ПГОТ „Свети Иван Рилски“, Перник, занимаващи се с производство и продажба на закуски без подобрители и консерванти; Учебна компания “Mission” от СУ „Козма Тричков“, Враца, които са създали маркетингова агенция, популяризираща проекти с мисия защитата на  белоглавия лешояд от региона; Учебна компания „Mеджик Арт“ от ПГ по строителство, архитектура и геодезия, Монтана, стартирали производство и търговия на ръчно изработени сувенири.

Всички те ще посетят търговското изложение и щандовете на най-добрите учебни компании, участващи в състезанието на Джуниър Ачийвмънт Европа за „Учебна компания на годината“, което ще се проведе в Tent Rogierplein в Брюксел на 12-ти юли.