JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2018-03-22

Четвърто издание на проекта LifeChanger на Джуниър Ачийвмънт и Метлайф България

Четвърто издание на проекта LifeChanger на Джуниър Ачийвмънт и Метлайф България


прочети >>

Ученици решиха застрахователен казус като професионалисти 

2018-03-30

Ученици решиха застрахователен казус като професионалисти 

 

Предизвикателството беше част от проекта LifeChanger на JA и MetLife за повишаване на финансовата грамотност и изграждане на предприемачески компетентности на 530 ученици от 6 града през тази учебна година

 

22-ма ученици, преминали успешно програмата „Разумни финанси“ на JA България участваха във финансово предизвикателство „Иновационен финансов лагер”. Учениците са от 16 училища от София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца, където през тази учебна година 30 доброволци от Метлайф България, влязоха в ролята на учители и запознаха младежите с основните понятия от сферата на личните финанси. Проектът LifeChanger се реализира за четвърта поредна година с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф. 

 

Разделени в отбори от по 4 и 5 участници, учениците разполагаха с 4 часа и подкрепата на бизнес ментори от Метлайф, за да решат финансовия казус. „Михаил току-що е получил първия си автомобил като подарък от  родителите си за своя 20-ти рожден ден. Той се притеснява, че тъй като не е умел шофьор, би могъл да увреди колата или да причини щети на останалите водачи на пътя. Тъй като и продавачът е от София, номерът на колата няма да бъде сменян. Михаил е предвидлив и разумен, затова първата му работа е да се отбие в застрахователната компания и да обмисли варианти.“ – това e един от 10-те застрахователни сценария, които учениците трябваше да разиграят от позицията на професионални финансисти и да предложат възможно най-оптималното решение на своя клиент.

 

„Застраховането може да се определи като наука за следствията. Вие сте все още млади и за вас следстивята от това, което правите, обикновено се разпределят между други хора – майки, бащи, баби, дядовци. По-нататък предстои да осъзнаете, че тези следствия са главно за вас, през вашата грижа за други хора. Това е тежестта на зрелостта, да се грижите и за себе си, и за някой друг. Участието ви тук днес и решаването на различните сценарии са упражнения в посока да олекотите тази тежест.“обърна се към учениците Венцислав Арнаудов, директор „Човешки ресурси“ на Метлайф България.

 

22-мата участници бяха разпределени в пет отбора, като във всеки имаше представители на шестнадесетте училища, включени в проекта. Отборите трябваше да разиграят по три застрахователни сценария и да се справят с финансов казус, използвайки новопридобитите в програмата „Разумни финанси“ познания. Всеки екип разполагаше с 4 часа, компютър и интернет. За част от времето учениците получиха подкрепа и от ментори от екипа на Метлайф България, които ги провокираха да генерират най-доброто решение на застрахователните сценарии, включени в казуса. В края четирите часа отборите презентираха идеите на сцена пред жури от мениджмънта на Метлайф България и Джуниър Ачийвмънт България. Най-адекватно и аргументирано решение на финансовото предизвикателство даде отборът Happy Life: Златка Бръшкова от СУ „Г. Бенковски“, Пазарджик, Даниела Тоева от 81. СУ, София, Йоана Николова от 90. СУ, София и Цветомир Асенов от ПТГ „Никола Вапцаров“, Враца.  Учениците заслужено заеха първото място и получиха и награди – външни батерии за мобилни устройства и книги на финансова тематика.

 

За втора година отбор на ментора Валентин Заяков заема първа позиция. „Тайната“ според доброволеца е учениците на първо място да не взимат нещата прекалено сериозно, второ – все пак да вникнат в материята и казуса внимателно. „Те трябва да се сработят първо в екип, да се разберат помежду си кой за какво ще отговаря, след което всеки от екипа да поеме ангажимента си така, че да се побере във времето и да се подготви и да отговори на въпросите, които евентуално биха му задали представителите на журито.“ – коментира В. Заяков.

 

Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България и Венцислав Арнаудов, HR директор на Метлайф връчиха наградите на отбора и поздравиха всички участници с вдъхновяващи послания за важността на успешното управление на финансовите средства в живота на всеки човек.

 

„Всяка цел, която човек си поставя изисква финансов план, за да бъде реализирана. Затова грамотността в сферата на личните финанси е мисия на JA и сме щастливи да работим за нея заедно със сериозни и доказали се в практиката партньори като Метлайф. Изключителна е работата на бизнес доброволците от компанията, които истински влизат в ролята и ангажимента на учители в този проект.“, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт

 

В началото и в края на обучението си по програмата „Разумни финанси” всички 530 ученици от шестте града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца и Пазарджик бяха поканени да попълнят тест с 10 въпроса, обхващащи темите от уроците. На база отговорите JA измери въздействието от проекта и то показва, че финансовата компетентност на участниците е повишена с 65%. За сравнение, във миналогодишното издание на проекта година учениците повишиха финансовата си грамотност с 61%.  

 

16-годишната Мария Петрова от столичното 108 СУ сподели: „Научих нови неща в проекта и мога да кажа, че се чувствам финансово грамотна. Отношението ми към личните ми финанси е вече по-различно. LifeChanger ме научи да пестя, за да мога да инвестирам във важни за мен неща, сега разпределям по-успешно парите с които разполагам.“

 

До края на учебната година учениците ще разработят своите финансови бизнес идеи в програмата „Учебна компания“ на JA България, с подкрепата на техните учители. Завършени и тествани в реална среда, бизнес идеите ще бъдат представени на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, който JA организира традиционно в началото на юни. Един от екипите ще получи и специалната награда на Метлайф България „LifeChanger“. Програмата се реализира с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф и стартира в началото на ноември 2017 г. за четвърти пореден път.