JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

Ученици създават социални иновации

2017-07-10

Ученици създават социални иновации

 

Джуниър Ачийвмънт България и NN България наградиха победителите в седмото издание на международното състезание „Социални иновации” (Social Innovation Relay). Победители тази година са идеите на три ученически екипа: системата за реакция при спешен медицински случай, социална мрежа за хора, борещи се с наднормено тегло, и затворена самоподдържаща се екосистема за паркови зони.

 

На специална церемония, която се проведе в офис на NN в София, екипите получиха награди и поздравления от мениджмънта на компанията, партньор на JA България в провеждането на международното състезание за трета поредна година.  

 

Ежегодно в „Социални иновации“ се включват близо 1 000 ученици от цялата страна, разпределени в около 250 отбора. В първия етап на състезанието учениците разработват идея за социален бизнес, който е насочен към разрешаването на конкретен проблем в обществото. Едва 16 отбора се класират до втория кръг, в който получават възможност да работят с ментор от NN, който ги подкрепя в задачата да задълбочат и разработят допълнително своята идея. Половината от участниците се класират до третия кръг – национален финал, в който защитават идеята си, като я презентират пред жури.

 

„На глобално ниво NN Group подкрепя инициативата „Социални иновации“ финансово, а NN България допринася за протичането й чрез участие на служители на компанията на доброволен принцип. През 2017 г. в състезанието се включиха 13 ментори и членове на журито от NN и помогнаха на младежи от горните класове на училища от цялата страна да развият предприемаческите си идеи. Трансформирайки концепциите си в осъществими бизнес начинания, учениците мислят и работят за създаване на по-добра социална среда и по-високо качество на живот в България.“, сподели Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България.

 

Победителите и идеите

 

На първо място журито от NN България класира отбор Lucratives от ПГИУ „Елиас Канети“, Русе, с участници Ема Хасанова, Петър Христакиев, Селин Исметова, Серджио Авакян и ръководител Румяна Цанева.

Социалната иновация, предложена от екип Lucratives:  в опит да решат проблема с големия брой фатални случаи при хора, които не са получили медицинска помощ навреме, учениците предлагат разработването на програма Alleviation, състояща се от три основни компонента: VitBrace – гривна, следяща четири жизнени човешки показатели, LitDrone – дрон-аптечка, оборудван за спешни случаи, и приложението CareApp, което обслужва цялата система.  Ето какво споделиха развълнуваните победители: „Нашата социална иновация е именно в системата за бързо реагиране, има вече прототипи и действащи дронове, специални гривни, които да подпомагат работата на екипите, но това, което ние предлагаме е обща система, която ще спасява животи. Горди сме и сме благодарни за подкрепата на нашия ментор Кристина Ламбева от NN, която работи с нас по идеята.“

 

На второ място се класираха Creative Multiverse от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград, с участници Асен Георгиев, Георги Мутафчиев и ръководител Милка Комитова.

Социалната иновация: Уеб приложение, тип социална мрежа, което свързва  хора, страдащи от наднормено тегло. Идеята на приложението е хората, споделящи този проблем, заедно да организират и осъществяват тренировки и други дейности, свързани с воденето на здравословен живот, без да се притесняват от своята външност. Услугата може да бъде допълнена от организиране на специални събития.

 

Третото място и аплодисментите на журито отидоха при екип 4SE от 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри“, София, с участници Денис Павлов, Вержиния Иванова, Веселина Миткова, Димитър Андонов и ръководител Албена Костова.

Социалната иновация: Изграждане на затворена и устойчива екосистема за паркови зони, наречена СМАРТ. Основната цел на идеята е изграждане на затворен цикъл по поддържането на парковите пространства посредством прилагане принципите на кръговата икономика и постигане на социален, екологичен и икономически ефект.

 

Финалистите от трите отбора бяха наградени от главния изпълнителен директор на NN България, г-н Николай Стойков и от изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България, г-жа Милена Стойчева. Двамата поздравиха победителите за иновативните идеи и успеха на отборите им.

 

„Предприемчивостта е най-полезната съставка в опита да се решат социални проблеми, затова и във всяка наша програма и инициатива работим за развиване на компетентностите предприемчивост и инициативност. Те, заедно с възпитаването на пазарна логика, базирана на добра финансова грамотност, са ключовите фактори за изграждане на лидерите на утрешния ден“, сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.