JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2017-03-29

Кариера във финансите, счетоводството и fin-tech | „Професиите на бъдещето“

Кариера във финансите, счетоводството и fin-tech | „Професиите на бъдещето“


прочети >>

Уменията и качествата за успех в кариерата, които не са описани в учебниците

2017-03-15

Уменията и качествата за успех в кариерата, които не са описани в учебниците

 

Интервю с Горан Йорданов, старши регионален мениджър на Swiss Education Group, един от лекторите в кариерния форум “Професиите на бъдещето” от JA Bulgaria, който ще се проведе на 29 март 2017. Може да се регистрирате за участие безплатно ТУК.

 

Горан, ти не за първи път се изявяваш пред аудитория от млади хора. На форума „Професиите на бъдещето“ ще говориш за способностите и качествата за успех, които не са описани в учебниците. По кой несъществуващ предмет – да кажем за 12 клас в българската образователна система, ти би написал учебник?

Здравейте, първо бих искал да благодаря за интервюто и поканата за участие във форума “Професиите на Бъдещето”. Мисля, че това е една отлична инициатива, която може да помогне значително на младите хора да отговорят на така трудните въпроси за своето призвание и бъдеще.

Според мен в нашата образователна система може да се наблегне още много на развитието на така важните “не-технически” знания или “soft skills”, има много проучвания по въпроса и те всички неоспоримо доказват, че в бъдещето способностите да общуваме, да участваме пълноценно в обществото, да “рабираме”  хората около нас, ще са изключително важни предпоставки за успех на работното място. Така, че като отговор на въпроса, бих казал, че предмета е “човекознание” или как да оцеляваме в джунглата от информация и все по-увеличаващата се дистанция между хората.

 

Защо е важна емоционалната интелигентност на работното място и кои са първите 3 стъпки, с които можем да подобрим своята, независимо от нивото й? 

Емоционалната интелигентност е способност която всички ние носим в себе си по един или друг начин, тя е изключително важна особено в професии в които се работи в екип или с много хора.  Лесно е да разберем значението на ЕИ, като просто навържем няколко факта от днешната реалност, а именно, хората са все по независими и могат да получават нужната им информация от заобикалящите ги технологии, въпреки това машините все още не могат ефективно да заменят човешките взаимоотношения, има безброй случай когато една фирма работи с друга фирма противно за законите на бизнеса, а на базата на емоции, като привързаност, доверие, усещане за обща мисия и идеи.

Според мен колкото повече ставаме зависими от технологиите, толкова повече отношенията между хората, способността да разшифроваме успешно емоциите  на хората,  ще са предпоставки успеха.

Всяка вечер анализирайте какво Ви е накарало да изпитате силна емоция през деня, след това се опитайте да намерите подобна емоция у друг човек и си задайте въпроса какво я е предизвикало и как я е изразил, има ли прилики или разлики между причинителите на едно и също чувство и начина по които то се изразява у Вас и у околните. Като финал, бих препоръчал да се опитате да развивате по задълбочени взаимоотношения с хората около Вас, това изисква усилия, не е лесно, но един ден живота ще Ви се отплати.

 

Ти си представител на Swiss Education Group, кои са топ професиите във финансовата сфера, които заемат възпитаниците на университетите, които SEG представя в България?

В Швейцарската образователна група предлагаме програми по хотелиерски мениджмънт и туризъм, общо взето подготвяме бъдещите лидери в бранша на световно ниво.  Аз лично съм завършил един от колежите в групата и си спомням как на 21 години трябваше да подготвям бюджет за отдела които ръководех, разходите бяха за повече от 1 мил. долара, отговорността беше сериозна, но и до ден днешен съм благодарен, че избрах този бранш, заради прекрасните контакти които създадох, опита в над 6 държави и най-вече заради способностите които развих в областта на мениджмънта и финансовата дисциплина.

Ние имаме випускници които работят във финансовата сфера, ще дам пример за договор които имаме с UBS (United Bank of Switzerland), които идват на нашият кариерен форум и наемат студенти за отдела си по частно банкиране, за работодателя е много важно служителите да имат правилния подход към клиентите и обща бизнес и финансова култура, другото може да се научи с работата.

 

Какво би препоръчал на бъдещите участници във форума и на младите хора в България като цяло? 

Според мен живота ни ще става все по-сложен и технологиите направени да ни събират ще имат и обратен ефект, затова бих искал да препоръчам на младите хора да отделят внимание и време за чисто човешките отношения и приятелства и да си изберат професия която ще работят със желание, страст и която се основава на работата с хора, това ще бъде огромно богатство за тях и ще им предостави възможности за развитие които със сигурност няма да изчезнат в бъдещето.

 

Ако си на възраст от 16 до 26 години и се интересуваш от кариера във финансовия сектор, запази времето от 12 до 18 часа на 29 март, за да чуеш за бизнес делника на професионалисти от световни топ компании като Experian, VM Ware, Microsoft и други. Ще научиш как се става част от елитна компания, както и за най-новите тенденции на работното място. Запази своето място безплатно ТУК