JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Успехите на Любо от Simplentory

2015-04-30

Успехите на Любо от Simplentory

 

  1.      Разкажете ни за себе си?

Казвам се Любомир и съм на 23. Откакто се помня се опитвам да градя бизнес под някаква форма. Винаги съм бил предприемчив и проактивен, виждам възможност там, където другите виждат проблем.

 

  1.      Как решихте да стартирате собствен бизнес и как Ви дойде идеята?

Идеи много :). На ден ми идват поне 15 нови концепции за бизнес. Виждам бизнес възможност във всяко нещо. Стартирането на собствена компания беше естествено продължение на една конректна моя визия – да дигитализирам всичко в българското училище – от училищния звънец до административната комуникация между учебните заведения и регионалните инспекторати.

 

  1.      Как се запознахте с Джуниър Ачийвмънт България?

С Джуниър Ачийвмънт България се запознах във Факултета по Математика и Информатика към Софийския университет благодарение на програмата "Учебна компания".

 

  1.      В кои програми/инициативи на Джуниър Ачийвмънт България сте участвали и какво Ви дадоха те?

Участвал съм в курса по предприемачество “Учебна компания” на JA, към ФМИ на СУ. Най-важното, което ми даде програмата, бе възможността да погледна цялостно върху различните аспекти в правенето на бизнес. Тогава разбрах, че разработката на продукт/услуга далеч не е всичко в предприемачеството. Има много други неща, за които човек също трябва да се подготви и подобри (маркетинг, продажби, валидации, търсене на капитал и т.н.).

 

  1.      Как ще дефинирате “предприемачеството“ и какви качества трябва да притежава един предприемач?

Думата предприемачество бих дефинирал като лудост, защото предприемачите продължават да работят върху своята идея, дори когато не намират съмишленици, дори когато свършат парите, дори когато всичките им приятели ги съветват да се откажат – това ако не е лудост?! :). Според мен всеки предприемач трябва да е мечтател, мазохист, малко луд и упорито вярващ в себе си.

 

  1.      Какво бихте казали на тепърва стартиращите свой бизнес?

СЕГА! Започнете сега. Не чакайте утре, да станете готови или каквото и друго да Ви спира да започнете сега. Никога няма да дойде идеалният момент. Също така никога вече няма да сте млади и с толкова много свободно време. След като започнете СЕГА се провалете. Провалете се много пъти, защото провалът е най-хубавото нещо, което може да се случи на човек. От провала, човек си изважда необходимите поуки и се връща по-силен. Не слушайте хората, които не са се проваляли и не са страдали. Някои от тях може да са успели благодарение на късмет и да не ви дават ценни съвети. Истински мъдрите хора са тези, които са се падали и са ставали. Защото в огъня на страданието и провала се кове мъдростта и ценните житейски уроци. Слушайте хора, които са се проваляли и смело скачайте с главата напред. СЕГА! :)

 

  1.      Как реално се прави бизнес в България от Вашия опит до тук?

Както всяко място и България си има силни и слаби страни за бизнес. Смесицата от ниски данъци, ниска конкуренция, нисък стандарт на живот, бърз интернет и сравнително качествени кадри дава много добри условия за развитие на бизнес. Разбира се има и слаби страни, като тромава държавна администрация, липса на интерес от държавата към иновативните компании, но нали това опитваме – да променим системата и България да се превърне в още по-добро място за бизнес и живеене.

  1.      Каква е рецептата за успех?

Няма универсална рецепта за успех, защото при всеки е много различно. Зависи от човека, от бизнеса, контактите, местоположението и много други фактори, които са благоприятни за успех. Единственото, което мога да кажа, че е абсолютно задължително, е яката работа. Колкото и добра идея да имаш, какъвто и професионалист да си, няма как да успееш без много работа.

  1.      Какви са бъдещите Ви планове?

Краткосрочните ми планове са да внедря www.simplentory.com във всяко българско училище и да направя работния процес на всички страни в българското образование (училища, РИО, МОН, учители, ученици, родители) по-лесен.

 

  1.   Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт като емоция, то каква би била тя?

Емоцията, с която мога да опиша Джуниър Ачийвмънт е изненада. Всеки път когато съм имал контакт с Джуниър Ачийвмънт съм оставал приятно изненадан, колко отворени, интелигентни и квалифицирани хора работят в тази организация.