JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Възможност за стипендии за обучение в международен следдипломен курс „Технологии за активно и здравословно остаряване“

2016-03-18

Възможност за стипендии за обучение в международен следдипломен курс „Технологии за активно и здравословно остаряване“

 

По-долу ще може да се запознаете с покана да кандидатствате за пълна стипендия за международния следдипломен курс по „Технологии за активно и здравословно остаряване“, провеждан от Университета в Тренто (Италия), член на Европейския институт за иновации и технологии. Курсът е финансиран от Министерството на висшето образование и научно-изследователската дейност на Италия и Европейския съюз. Курсът се провежда и с локалната подкрепа за България на Джуниър Ачийвмънт България и Софийския университет.

Курсът предлага 12-месечно преживяване в международна академична среда, което ще ви помогне да развиете своите познания и умения в една изключително актуална област, както и да бъдете свързани с бизнес средата чрез стажове в компании. Стипендията е в размер до 12 000 евро, които ще ви бъдат напълно достатъчни за покриване на всички ваши разходи по време на обучението.

Периодът за кандидатстване за стипендии е отворен до 18 април, след което ще бъде извършена селекция на кандидатите.

Каним ви да посетите информационния уъркшоп, който организираме на 18 март от 18.30 ч., за да се запознаете в детайли с предлагания курс. Уъркшопът ще се проведе в Смарт класната стая в сграда „Инкубатор“ в София тех парк. На 19 март за присъствалите в уъркшопа участници, които имат желание, ще бъде предоставена възможност за последващи индивидуални интервюта – те ще се проведат в офиса на Джуниър Ачийвмънт България (София, ул. Загоре 9) след предварително записване по време на уъркшопа.

Единствените изисквания, за да се обучавате в курса и да кандидатствате за стипендия, са:

  •        да имате завършена магистърска степен на образование без значение от специалността, или завършена бакалавърска степен на образование + 2 години професионален опит
  •        да можете да говорите английски език на ниво на самооценка B1.

За повече информация относно курса, може да посетите неговия сайт: http://activeaging.disi.unitn.it/.

За да запазите своето място на информационния семинар на 18 март, моля попълнете регистрационния формуляр по-долу:

https://form.jotform.com/60702947719968

Броят на стипендиите е ограничен.

Очакваме да се срещнем и запознаем на 18 март!

 

Проф. Маурицио Маркезе

Проф. Матео Бонифачо

Организационният екип

 

ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ

Застаряването на населението без съмнение се приема за ключов проблем не само за Европа, но и глобално. За да ви дадем представа за сериозността на проблема – процентът на хора на възраст на 65 години по света се е удвоил от 5% на 10% в последните 50 години и се очаква да се покачи до 15% в следващите 25 години. Това е само една от многото статистики, които ясно показват, че днес сме изправени пред най-големия демографски преход в човешката история досега. Социалните и икономическите последици от това предизвикателство са от огромна важност.

 

Основната последица от това предизвикателство е, че възрастните хора често са маргинализирани от обществото и стават пасивни, но също и това, че се формира пропаст между „младите“ и „старите“.

Това добавя ново поколенческо измерение към предизвикателството, разширявайки последиците му както към възрастните, така и към младите.

В последните години сме свидетели на насочването на все повече публични и частни инвестиции, ресурси и човешки капитал към финансиране, разработване и създаване на иновативни решения, услуги и умения, които да адресират този проблем.

Само един пример – програма Хоризонт 2020 на Европейската комисия отдели 1.2 милиарда евро на това предизвикателство! И това е само един от механизмите!

Голям брой компании от широк спектър индустрии, от здравеопазване до застраховане, пренастройват бизнес моделите и технологиите си, за да предоставят новаторски отговори на този спешен проблем.

В рамките на усилията по предоставяне на иновативни подходи, адресиращи проблема, Университетът на Тренто, Министерството на висшето образование и научно-изследователската дейност на Италия и Фондът за регионално развитие на Европейския съюз предлагат специализиран курс по „Технологии за активно и здравословно остаряване“.

Целта на курса е да възпита ново поколение студенти, професионалисти и иноватори, които имат уменията, нужни да се изправят пред това предизвикателство. Основните области на познание и умения са:

  • умения за иновации и предприемачество, които ще ви дадат възможност да стигате до и давате форма на нови решения с въздействие за пазара и обществото
  • основи на икономиката и управлението, които ще ви дадат умения да оценявате разходите и ползите от вашите идеи, както и да разбирате как това умение се използва в организационен контекст
  • познания за социалния и здравния сектор, за да добиете по-задълбочено разбиране за това как застаряването на населението вече оказва въздействие върху нашите общества и начин на живот
  • техническа и технологична експертиза, която ще ви е нужна, за да можете да създавате нови високотехнологични решения.

Ще използваме методология на „смесено обучение“, включваща лекционни формати, но също и работа по казуси, анализи на сценарий от реалния свят, екипни проекти, групови презентации, както и стаж с цел предоставяне на практически опит. В отражение на тази структура оценяването на представянето и текущата обратна връзка по време на курса ще бъдат както индивидуални, така и групови.

Участвайки в курса, ще развиете ключови лични, екипни и меки умения, ще придобиете директен опит в областта и ще получите значителна стипендия от 12 000 евро.

Ще бъдете част от малка подбрана група от не повече от 30 студенти, като кандидатстването е възможно от всяка една държава.

Това е учебен курс с пълна заетост, който се провежда в Тренто, Северна Италия. Тренто е на европейски кръстопът, разположен в средата както на оста север-юг, така и на оста изток-запад. Университетът на Тренто е част от Европейския институт за иновации и технологии, консорциум от водещи университети в Европа, специализирани в ИТ и иновации.

Курсът ще стартира през юни 2016 като курс с целодневна заетост в продължение на 12 месеца, вкл. период на стаж (до 5 месеца) в компания или изследователски център. Първото издание на курса приключва до края на май 2016, а това ще бъде ново, подобрено и ревизирано издание.

Можете да кандидатствате за курса онлайн на: http://www.unitn.it/en/apply/serv-studenti.