JuniorAchievementBulgaria
header_pic

„Верде дизайн“ се състезава в Португалия

2015-06-30

„Верде дизайн“ се състезава в Португалия

 

Българската студентска компания на Джуниър Ачийвмънт България, „Верде дизайн“ ще се състезава на 2 и 3 юли в Лисабон с още 21 европейски стартъпа за приза „Най-добра студентска компания на Европа“. Момичетата от Лесотехническия университет в София заминават днес заедно със своята преподавателка д-р Елена Драгозова за португалската столица, за да представят своя бизнес проект.

Разработката им е проектиране и изграждане на нов вид продукт в градската среда – автобусна спирка „Виритас“. С този проект в началото на юни те спечелиха приза „Най-добра студентска компания на България“ на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, организиран от Джуниър Ачийвмънт България. Това беше и идеята, която впечатли най-много медийното жури на форума, съставено от журналисти от водещи медии. Студентската учебна компания се окичи и със специалната награда на „Кока-Кола ХБК“ България „Моята първа компания”.

Дизайнът на спирката, разработен от „Верде Дизайн“, комбинира практична конструкция, която да задоволи потребностите на чакащите, без да създава затруднения, с озеленен покрив, подобряващ местните условия. Покривната растителност ще участва в усвояването на въглеродния диоксид, охлаждането на околния въздух и увеличаване на прахозадържащата повърхност. Освен това ще удължи живота на хидроизолацията и ще предпази конструкцията от външно въздействие. Спирката предоставя места за сядане и осигурява защита от вятър и дъжд. Снабдена е с апарат за билети, който има и информационна роля. Изделието разполага със собствено осветление, съобразено с формата и комфорта.

Мечтата на младия екип изцяло в дамски състав е да имат собствен бизнес, свързан с проектиране и изграждане на зелени пространства – паркове и градини,  системи за вертикално и покривно озеленяване. Усилията на учебната студентска компания ще са насочени и към благоустрояване на градовете. Вертикалното и покривното озеленяване са сравнително нови за нашата страна. Прилагането им в големите градове тепърва набира скорост и стартъпът, създаден в рамките на програмата „Стартъп“ на Джуниър Ачийвмънт България  ще се бори за една от челните позиции в този бранш.

В предаването „Тази неделя“ по бТВ на 28.06.2015 беше излъчен репортаж за „Верде дизайн“, който среща зрителите с екипа и идеята за спирка на бъдещето „Веритас“: 

Стискаме палци да се върнат с награда!