JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Включете се с вашата учебна компания в новата фаза на партньорския проект с EIT Raw Materials

2019-10-03

Включете се с вашата учебна компания в новата фаза на партньорския проект с EIT Raw Materials

 

Джуниър Ачийвмънт България стартира за втора поредна година съвместния си проект с Европейския институт за иновации и технологии „Суровини“ (EIT Raw Materials), „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“. Проектът се реализира чрез най-старата и утвърдена програма на Джуниър Ачийвмънт – „Учебна компания”, призната от Европейската комисия за “Най-добра практика в обучението по предприемачество.

Целта на проекта е да бъдат създадени 40 учебни компании, които да работят в направление „Суровини и природни ресурси“ през учебната 2019-2020 г. Учебните компании ще имат възможност да участват в състезанието за най-добра учебна компания, а също така ще се състезават помежду си в отделна категория, като трите най-добри ще бъдат отличени. Отборите ще могат да ползват помощ от бизнес ментори, работещи във водещите компании в сферата в България. Учителите на най-добрите отбори, класирали се на националното състезание „Изгряващи звезди“, ще бъдат наградени за успешната работа. Включването става през платформата за регистрации на учебни компании - company.jabulgaria.org.

Изискванията за участие са учебната компания да работи със суровини – обработка на дърво, метал и др. или да бъде в сферата на кръговата икономика – да рециклира материали или да използва като суровина рециклирани материали. Храни, масла и биологични ресурси (семена и др.) не са допустими в категорията.

Учениците в проекта ще имат възможност да се включат в иновационни лагери за генериране на идеи и да ползват помощ от експерти от водещи компании в бранша.

Целта на проекта е да създаде устойчива връзка между компаниите работещи в сектор суровини и природни ресурси и училищата. Обществото ще се запознае с възможностите и предимствата на предприемачеството в сферата. Ще се популяризира „кръговата икономика“ (рециклирането и използването на отпадъците като суровини) като важен отрасъл на икономиката.

Допълнителна информация относно проекта и участието на учебните компании може да получите от Светослав Маноилов от екипа на JA Bulgaria.