JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Включете се в Световната седмица на парите 25-31 март 2019

2019-02-20

Включете се в Световната седмица на парите 25-31 март 2019

 

Тази година Световната седмица на парите ще се проведе от 25 март до 31 март. Темата на инициативата е свободна, като всички инициативи се базират на глобалния слоган „Учи. Спестявай. Печели“.

Въпросите за парите са важни, защото децата и младежите трябва да получат знания и да изградят умения, за да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си.

Как можете да участвате?

Възможностите са неограничени и зависят от Вашите идеи и желание! Например да организирате:

 •         открит урок с гост лектор, иновационен лагер (по казус, предоставен от нас), уъркшоп, които можете да организирате самостоятелно или с други партньорски училища;
 •         игри и конкурси, насочени към финансовата грамотност;
 •         посещения в Българската фондова борса, банки и други финансови институции;
 •         посещения в музеи – например, Музейната сбирка на БНБ или сбирки, посветени на парите;
 •         посещения на местни бизнеси, на училища и университети в района;
 •         организиране на състезанието „Обратно броене“;
 •         публикации в медиите и социалните мрежи и т.н.

 

Какъв е срокът за регистрация?

За да участвате в инициативата е необходимо да направите регистрация на посочения линк до 06 март 2019г.:

https://form.jotform.com/90443752958972

 

Обичате ли предизвикателствата?

Каним Ви да се включите и в Националното състезание на GMW „Обратно броене“, с което ще имате възможността да качвате във Фейсбук снимкис вас или креативни постери и видеоклипове 25 дена преди официалния старт на Седмицата. Ще можете да предизвиквате себе си всеки ден с по 1 въпрос свързан с парите,на който да ни представите отговор.

Как ще се случи това?

Големите победители ще бъдат Тези от вас, които си направят отделен албум във Фейсбук, в който да качват своите интересни, креативни и забавни отговори, като отговарят на ежедневните въпроси без да пропускат, и които съберат най-много лайкове на предизвикателството.

Участието в предизвикателството предполага да направите своя албум в профила си във Facebook отворен за всички, да го наименувате Global Money Week 2019, да изпратите линковете към него на имейл: ja.bulgaria@jabulgaria.org, заедно с вашите имена, информация от кой град и от кое училище сте, да напишете ВСИЧКИ хаштагове под снимките: #GMWChallenge2019, #GlobalMoneyWeek, #GMW2019Инструкции как можете да създадете албум и да го споделите с нас, ще получите във файловете в Dropbox.

За онези от вас, които са супер запалени от предизвикателството, можете да се включите в световното състезание, като отговаряте на същите въпроси, но на английски език и добавите следните хаштагове: #GMW2019, #GlobalMoneyWeek, #GMWChallenge2019, #Bulgaria .

 

Световното предизвикателство на GMW 2019 се организира от CYFI и се провежда в целия свят в периода 01 март – 24 март 2019г. Повече за него можете да откриете на следния линк: https://www.globalmoneyweek.org/index.php/gmw-challenge-2019

 

Победителят в Световното състезание ще бъде обявен на Facebook страницата на GMW в 14:00ч. (CET) в сряда, 10 април 2019г.За него ще бъде отделено специално място в Доклада за GMW 2019, а визуалните материали ще бъдат споделени по всички канали на CYFI в социалните медии.

 

Победителите в националните състезания ще бъдат обявени в края на 01 април 2019г. на страницата на JA България. Те ще намерят специално място в доклада за България както и специална изненада! Всички регистрирани участвали училища, ученици, учители и доброволци, ще получат сертификати.

  

НЕ СТЕ СЪЗДАВАЛИ СОБСТВЕНО ВИДЕО?  КАКВА ПО-ДОБРА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ НАУЧИТЕ!

Никога не е било по-лесно да се създаде видео съдържание. Най-вероятно вече държите в джоба си всичко необходимо за реализирането му. Смарт телефоните не само могат да заснемат впечатляващи кадри в HD, но и могат да ви помогнат в създаването на презентации, анимации и продуцирането на самото видео. Нямаме търпение да разгледаме вашата гледна точка по случая.

 

ОТКЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

Ето няколко идеи за популярни софтуери, които може да ползвате за видео обработка:

 •         Microsoft Movie Maker
 •         Новите версии на Microsoft Powerpoint
 •         iMovie
 •         Magisto - За Android и iOS
 •         iMovie за iOS
 •         Videoscribe 

 

След края на вашето събитие е необходимо да ни изпратите и отчет за организираните активности и мероприятие, като ще изпратя допълнително линк и напомнящо писмо.

Молим ви да споделите с нас при отчитане на вашите събития/дейности снимки с висока резолюция (jpeg или png) или кратки видео клипове, ако сте организирали заснемане.

От всяко събитие са необходими две-три снимки, които могат да се качат като архив в zip формат във формуляра за отчет. За по-големи по размер файлове може да използвате www.wetransfer.com.

Посочете също линкове към рекламните клипове на кампанията, към прессъобщения, линкове към уебсайтове или различни ресурси и/или други материали, които представят вашите дейности на регионални или международни медийни платформи.

 

ВАЖНО! За всички визуални материали, на които има младежи под 18-годишна възраст, е необходимо да осигурите съгласието на техните родители/настойници и/или на фотографа, за публикуването им онлайн (например на уебсайтовете на Global Money Week and Child & Youth Finance, JA България, в новинарски сайтове, социални медии и др.), както и в публикации на CYFI и JA България.

 

За допълнителни въпроси:

Джулия Велинова, ja.bulgaria@jabulgaria.org