JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2016-05-23

55 младежки стартъпа на JA Bulgaria  участват в бизнес форума „Изгряващи звезди”

55 младежки стартъпа на JA Bulgaria участват в бизнес форума „Изгряващи звезди”


прочети >>

Снимки

Владимир Уручев подкрепя млади агропредприемачи с умни и устойчиви идеи на "Изгряващи звезди"

2016-05-31

Владимир Уручев подкрепя млади агропредприемачи с умни и устойчиви идеи на

Владимир Уручев, български политик и представител на България в Европейския парламент, ще оглави журито за наградата в категория „Агро предприемачество“ на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ 2016. 

 

Какво е посланието, което комисията на наградата „Агро предприемач“ влага във връчването й на един младежки стартъп на JA България, по време на „Изгряващи звезди“?

 

Много се радвам, че за пръв път в тазгодишното издание на Младежкия бизнес форум създадохме категорията "Агропредприемач", за да открием "изгряващите звезди" на агро-небосклона.

 

Мотивацията да направим тази специална категория се крие в убеждението ни, че младите хора имат различна нагласа към земеделието - не да произведеш повече на всяка цена, а да произвеждаш "умно" и устойчиво, т.е. да интегрираш иновациите така, че да запазиш природните ресурси за следващите поколения. Затова насърчаваме идеи за "зелен бизнес" и биологично земеделие, прилагане на практики щадящи околната среда, в т.ч. по-добро управление на хранителната верига чрез ефективно използване на почвите, водните ресурси и борба с разхищението на храни.

 

Въпреки първоначалното ни опасение за нисък интерес към тази категория, получихме много и все оригинални проекти от ученически и студентски компании, които разбиват клишето, че селското стопанство е традиционен отрасъл, принадлежащ на една отминала епоха. Напротив, младите агропредприемачи прилагат умело новите технологии, за да ни предложат иновативни решения във всички аспекти на земеделската дейност - от производството на храни до агротуризма чрез съхраняване на българските традиции и занаяти.

 

Какъв е вашият съвет към претендентите за престижното отличие и към всички участници в инициативата – близо 500 млади предприемачи на възраст 16-24 години?

 

Изкачвайте се постепенно по стълбицата на успеха и никога не губете връзката с корените си! Един успешен бизнес познава както възходи, така и провали, и трябва да приемаме с благодарност и двете. Именно трудностите ни дават повече знание и мъдрост, каляват волята ни и ни правят по-силни.

 

На младите агропредприемачи бих искал да кажа, че са избрали призвание, което носи и голяма отговорност, защото те са бъдещите посланици за "зелено бъдеще" на нашата планета. Изправени сме пред огромно предизвикателство - как да изхраним все по-бързо нарастващото население на земята. Прогнозите са до 2050 г. световното население да нарасне от 7 милиарда до 9,1 милиарда души, което ще изисква увеличение от 70 % на хранителните доставки, за да гарантираме продоволствена сигурност за всички. Но ресурсите, с които разполагаме са ограничени. Как да се справим с тази сложна задача?

 

Отправям предизвикателство към младите "Agri-preneurs" да развият онова "земеделие на бъдещето", което ще се окаже печелившо в дългосрочен план по модела WIN- борба с разхищението на храни и ресурси (fightingfoodWaste), умно използване на новите технологии за рационализиране на производството (Innovationforsmartagriculture) и не на последно място - опазване на природните ресурси и тяхната екологична добавена стойност (preservingNatureanditsenvironmentaladdedvalue).