JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Владимир Уручев: Младите са носители на иновациите и на промяната

2018-05-28

Владимир Уручев: Младите са носители на иновациите и на промяната

Интервю с евродепутата Владимир Уручев

 

Г-н Уручев, вече няколко години проявявате специално отношение към младежкото предприемачество и подкрепяте усилията на JA. С какво темата Ви е важна и скъпа?

Младите са носителите на иновациите и на промяната. Благодарение на дигиталната революция младите хора имат уникалния шанс да достигнат до целия свят само с един клик. Точно затова, за да бъдеш успешен в ерата на технологиите изисква първостепенна промяна в предприемаческия дух. Смятам, че предприемаческото образование, както и усъвършенстването на дигитални и творчески умения трябва да бъдат насърчавани от най-ранна възраст. Ето защо подкрепям с цялото си сърце усилията и каузата на JA България като водеща организация в страната ни с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование и изграждането на ключовата компетентност предприемчивост и инициативност. Поздравявам целия екип за идеята за създаване на първия в страната ни Център за развитие на предприемачески компетентности и образование, като част от международната инициатива EE-Hub на JA Европа. Убеден съм, че работата на този център ще допринесе за по-доброто разбиране от страна на всички институционални партньори на необходимостта от включване на образованието по предприемачество в националната образователна система.

 

На 2 юни ще връчите на един ученически екип награда "Предприемачи на бъдещето". На какви разработки на младите хора ще обърнете внимание, споделете критериите, по които ще изберете учебната компания, която ще поканите на посещение в Брюксел през есента?

Тази година ще връча наградата „Предприемачи на бъдещето“ на младежки екип, който демонстрира в проекта си креативност, иновативност и способност за поемане на риск. Бих бил щастлив, ако се запозная с проекти, които са насочени  към едни от приоритетните теми свързани с нашето бъдещето, а именно: кръгова икономика, екология и опазване на околната среда, иновации в земеделието и иновации в храните

 

Предприемачество VS. Предприемчивост, кое е кокошката и кое яйцето?

Роденият през 1919 г. в село Брестовица – Петър Петров, не би подозирал, че неговият приключенски дух би го отвел отвъд Океана,  за да стане изобретателят на първия дигитален ръчен часовник, на първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, на първия в света безжичен сърдечен монитор, както и на множество авторски методи. Момчето от село Брестовица, великият Петър Петров, ни служи за пример, че при наличие на желание и действия, няма невъзможни неща. Въпреки това, той е притежавал и едно много ценно качество, което му помага да стане един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век – предприемчивост.

 

Предприемачество без предприемчивост не може да съществува. Както предприемчивостта е начин на мислене, така предприемачеството представлява умението да превръщаш идеите в действия. Аз силно подкрепям вашето мото, че предприемачите не се раждат, те се създават.  В JA България, предприемчивостта се учи, съхранява и развива, а това е от изключителна важност, тъй като ЕС определя предприемчивостта и инициативността като една от осемте ключови компетентности за учене през целия живот, чието усвояване всяка образователна система на държавите членки трябва да осигури за младите хора в училище. Ето защо, вярвам в каузата на Джуниър Ачийвмънт България, защото умее да развива предприемаческия дух и да превръща идеите в реалност.

 

Какво е пожеланието Ви за всички над 300 участници във форума и състезанието на учебните компании тази година?

Пожелавам на всички участници във форума както и на всички млади и предприемчиви хора, да гледат на живота не като на ежедневие, а като „океан“ от възможности, които може би не са толкова далеч на хоризонта, колкото си мислят, а ги чакат точно зад ъгъла.