JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Впечатления от SMARTUp International Summer School в Букурещ

2015-08-12

Впечатления от SMARTUp International Summer School в Букурещ

 

40 ученици от Унгария, Румъния, Словакия и България участваха в международната инициатива Summer School на SMARTUp, заключителен етап на програмата SMARTUp Challenge, подкрепяна от CITI. 10 ученици от всяка страна участник бяха избрани да се присъединят към Summer School SMARTUp, който се проведе между 4 и 9 август в Букурещ, Румъния.

Младите предприемачи имаха 5 дни интензивно обучение в области като управление на бизнеса, маркетинга, връзките с клиенти, продажби, човешки ресурси, минавайки по този начин през всички етапи на развитие на един стартъп. През този период всички отбори бяха изложени пред бизнес предизвикателство. Те трябваше да предложат идея за нов бизнес, който може да генерира най-малко две работни места на местно ниво. Практически идеи и помощ младежите получиха от бизнес доброволците на CITI от CITI Унгария - Satyander Parihar, CITI България - Lucia Caprita и CITI Румъния - Ioana Manucu, Dragos Popa, Liliana Avram, Andrei Stoian, Ivan Vrhel. В края на периода на обучението всеки отбор имаше три минути, за да представи тяхното предложение пред жури. Отборът победител разработи продукт, който съчетава иновацията с комфорта - маратонки със сензори. Сензорите измерват атлетическите резултати, позволяват ви да слушате музика и най-накрая - измерват сърдечния ви ритъм. Те спечелиха журито със своето убедително представяне и отборен дух.

"Участието в SmartUP Summer School ми даде чудесна възможност за нетуъркинг и работа с хора от различни страни. Лично аз се научих как да общувам по-лесно с хора от други страни и имах много забавни преживявания с приятели, за което съм благодарен." сподели Ангел Великов, участник от България и част от отбора на победителите в SmartUp Challenge Summer School.

 

"Присъствала съм на проекти и събития на Джуниър Ачийвмънт в продължение на много години, и участието в тях винаги ми е носило чувство на удовлетворение. Споделянето на личен опит и идеи с млади хора може да допринесе за личностното им развитие. В известен смисъл, аз чувствам, че по този начин допринасям за развитието на едно по-добро бъдеще. Тези събития са полезни и вдъхновяващи, тъй като те позволяват на младежите да се свържат с по-опитни от тях хора, желаещи да споделят какво са натрупали като опит, но също така готови да чуят нови идеи, които биха могли да им бъдат полезни в тяхната работа " Lucia Caprita, TTS Head в Citi България и доброволец в JA.

В допълнение, събитието привлече вниманието на румънските медии. В изданието Forbes за Румъния се появи интервю с от един от българските участници - Николай Пенов. В списанието той обяснява за smartup идея си: "В България няма развит портал за търсене на работа, които да бъде използван от хората в тяхното търсене на нови работни места. Приложението, което се стремим да разработим използва механизма за свързване на страните спрямо общите им интереси. Потребителите ще използват приложението като публикуват знанията, уменията и опита си, а фирмите ще имат достъп до информацията и възможност за въвеждане на уменията, изисквани от кандидатите за техните нови работни места. По този начин лицата могат по-лесно да си намерят работа, а фирмите ще могат да идентифицират по-бързо подходящите кандидати за вакантните работни места, които се стремят да запълнят"