JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Снимки

За дизайнерите на органи, специалистите взаимодействие човек-робот, нанолекарите, флаш хирурзите и търговците на време

2016-03-01

За дизайнерите на органи, специалистите взаимодействие човек-робот, нанолекарите, флаш хирурзите и търговците на време

 

Интервю с Диана Куршумова от Менпауър. Тя ще участва в панел „Таланти, не служители“ на кариерния форум "Професиите на бъдещето", организиран от JA България.  

 

Каква беше професионалната Ви мечта като дете?

Като дете мечтаех да стана лекар. Исках да помагам и подкрепям хората.

 

Какво отличава таланта от служителя и от всеки служител става ли талант? 

Определено да, от всеки служител може да се изгради талант, стига да се използват силните му страни в конкретната позиция, която изпълнява. Талантът е въвлечен в работата си, харесва това което прави, отдава му се, използва своят потенциал и силните си страни. За да са успешни младите хора е ценно да знаят точно кое е онова нещо, което ги грабва да го изпълняват с хъс и желание. Добре е да се хвърлят върху това, което им доставя удоволствие, а материалното възнаграждение идва в последствие – винаги. Компаниите са готови да инвестират в младите хора и таланти, стига да видят, че знаят какво искат и имат желание да го правят. Ключът за тайната да станеш най-добрият в това, което правиш, е да се занимаваш с такава работа, която те вдъхновява истински – това е да си талант. Да се чувстваш на мястото си.

 

Какво очертаха данните от Глобалното проучване на Manpower Group за недостига на таланти през 2015 г., в кои сфери има дефицит на изявени професионалисти?

Проучването на Manpower Group за 2015 година показва, че отново най-търсени професии ще бъдат квалифицирани специалисти – инженери, IT специалисти както и мениджъри от всеки сектор. Причините за дефицита са поради липса на подготвени кадри с опит, липса на „твърди“ умения. Динамиката на пазара днес няма възможност да чака кадрите от университетите да учат 5 години и след това да се реализират. Нужно е да има подготвени хора за много кратко време. Компаниите имат програми – стажантски, вътрешни системи за развитие и обучение, което дава възможност за по-гъвкаво развитие и подготовка.

 

Коя според вас ще бъде най-популярната професия след 5 години, която днес все още не съществува?

Дигиталната ера е в своят прогрес. Всички дигитални умения и познания върху технологиите ще бъдат изключително полезни и добре да се познават.  Професиите на бъдещето ще бъдат задължително обвързани с високите технологии – например специалист взаимодействие човек-робот, нанолекари, флаш хирурзи, търговци на време, дизайнер на органи, специалист по изграждане на онлайн визия.

 

 

Ако сте на възраст от 16 до 26 години и се интересувате от кариера в сферата на технологиите, запазете си времето от 13 до 18 часа на 9 март, за да чуете за бизнес делника на професионалисти от световни топ компании като Microsoft, VM Ware, Google, Samsung, и други. Ще научите как се става част от елитна компания, както и за най-новите HR тенденции като работата от разстояние, по-краткия работен ден и други полезни теми. Запазете своето място безплатно ТУК.