JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Защо е важно да се изучава предприемачество в училище? - Интервю с Владимир Уручев

2017-05-30

Защо е важно да се изучава предприемачество в училище? - Интервю с Владимир Уручев

 

Вашият мотив да стартирате проектите Предприемачи на бъдещето и Агропредприемачи на бъдещето с JA? 

Все повече ученици и студенти да получат достъп до програмите по предприемачество на Джуниър Ачийвмънт. Крайната ни цел е да постигнем обществен консенсус, че обучението по предприемачество е необходим елемент от образователната програма на българските училища и университети. Защо? Защото чрез него се развива критичното и креативно мислене на младите хора, а практическото измерение на програмите по предприемачество (създаване на учебна компания в реална среда) дава необходимата доза смелост на младите да преследват мечтите си и да реализират своите идеи на практика.

 

Водени от тези цели стартирахме двата пилотни проекта в 16 училища от три целеви региона - Северозападна България, Смолян и Перник и в два университета с аграрна насоченост (Аграрен университет - Пловдив и Лесотехнически университет - София).

 

Забелязахме, че все повече млади хора проявяват интерес към теми като биоикономика, борба с измененията на климата, биологично земеделие и устойчиво производство на храни, технологични и социални иновации в земеделието и др.  Ето защо новаторският елемент в съвместната ни инициатива с Джуниър Ачийвмънт е включването на аграрното измерение в обучението по предприемачество.

 

Два от екипите – ученици и студенти ще поканите в Брюксел, подготвяте ли специална стартъп програма за посещението?

Най-добрите ученически екипи по проекта „Предприемачи на бъдещето“ ще посетят Европейския парламент още в средата на месец юли, а екипът победител ще представи България на Европейското състезание за „Учебна компания на годината“ на Джуниър Ачийвмънт Европа. Състезанието е огромен шанс за екипа победител да представи своя стартъп проект пред бизнес лидери от цяла Европа, да създаде мрежа от контакти с млади предприемачи от 35 участващи държави, а защо не и да привлече интереса на финансиращи организации и бизнес ангели.

 

Студентските екипи, които се преборят за приза „Агропредприемач на бъдещето“, ще поканя като делегати на Европейския конгрес на младите фермери през месец октомври в Брюксел. Миналата година млад фермер от България, производител на биологичен мед, спечели Европейската награда за млад фермер. Надявам се и тази година да впечатлим Европа с иновативния потенциал на младите ни земеделски производители.

 

Какъв съвет бихте дали за успех на стартъпите в състезанието и форума и в бизнеса по принцип? 

Както споделих и по-горе - да превърнат мечтата си в реалност и да вярват истински в идеята си, защото няма как да убедиш другите в твоята кауза, ако ти не си отдаден изцяло и със сърцето си на това, което правиш. Може печеливш да е този бизнес, който улавя моментната ниша, но за да бъде едно бизнес начинание устойчиво във времето, то трябва да следва една по-висока цел и да бъде социално полезно за широк кръг потребители.