JuniorAchievementBulgaria
header_pic

ЗАЩО ЕВРОПА Е ВАЖНА? JA България организира във Варна иновационен лагер със студенти и ученици

2017-10-17

ЗАЩО ЕВРОПА Е ВАЖНА? JA България организира във Варна иновационен лагер със студенти и ученици

 

В почивните дни Джуниър Ачийвмънт България проведе във Варна иновационен лагер за млади хора на тема „Защо е важна Европа?“. Събитието беше организирано от страна на Джуниър Ачийвмънт България, като се се състоя на територията на Икономическия Университет в града. Инициативата е проект за сътрудничество между Джуниър Ачийвмънт Европа (JAEurope) и Европейската кръгла маса на индустриалците (ERT), насочен към младежкото включване в европейските политики.

Участниците в събитието - 50 ученици и студента от Варна, Бургас, Силистра и Шумен, бяха разпределени в  8 екипа. Основна цел пред всеки екип беше да предложи решения на предизвикателствата, пред които са поставени политиките на ЕС, свързани с младежката безработица, регионалното развитие в рамките на ЕС, както и единството на ЕС, такъв какъвто го познаваме. Всички отбори имаха възможност да представят своето решение в рамките на 3-минутни презентации, като в края на деня журито отличи трите най-добри идеи. Представителите на трите отличени отбори ще продължат във втори кръг и ще преминат през селекция чрез мотивационно писмо и интервю на английски език, като 5 участници ще бъдат избрани и ще имат възможност да посетят Брюксел и да дискутират предизвикателствата пред ЕС с представители на европейските институции през март 2018 г.

Официални гости на събитието бяха Лилия Христова, Директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна, Биляна Раева, Депутат в Европейския Парламент (2007-2009 г.) и Председател на УС на Сдружение „Варна - Европейска младежка столица“, Мирослав Алексиев, началник-отдел „Производство“ и Цвета Стоянова, психолог и кариерен консултант на свободна практика.

JA България реализира „Защо е важна Европа?“ в сътрудничество със Солвей Соди АД, Община Варна, Икономически университет Варна, Студентски съвет на Икономически университет Варна, Клуб „Млад предприемач“ към Икономически университет Варна. Проектът се провежда в 10 европейски държави и има три стратегически цели: да насърчи активното гражданско поведение; да даде гласност на значимостта на Европа и ЕС; да демонстрира ангажираността на бизнеса към бъдещето на Европа и да ангажира младите в Европа в многонационален дебат с политици и бизнес лидери.