JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2016-03-09

Кариерен форум „Професиите на бъдещето“: Кариера в технологиите

Кариерен форум „Професиите на бъдещето“: Кариера в технологиите


прочети >>

2016-03-08

Парис Чилдрес от Google ще участва в

Парис Чилдрес от Google ще участва в "Професиите на бъдещето" от JA България


прочети >>

2016-03-08

Интервю с Мариане Беър от Google, участник в “Професиите на бъдещето” на 9 март.

Интервю с Мариане Беър от Google, участник в “Професиите на бъдещето” на 9 март.


прочети >>

„Защо и как големите компании търсят таланти, а не служители?“ - Радостина Добрева, Concentrix

2016-03-08

„Защо и как големите компании търсят таланти, а не служители?“ - Радостина Добрева, Concentrix

 

Радостина Добрева е HR мениджър на Concentrix България и един от участниците в панела „Защо и как големите компании търсят таланти, а не служители?“ във форума „Професиите на бъдещето“ – тази сряда, от 13 до 18:30 в София Тех Парк!

 

Каква беше професионалната Ви мечта като дете?

Имах късмета да имам много щастливо и свободно детство, което прекарах в игри и някакси не мислех за професионална реализация. Равносметката днес е, че по образование съм инженер по електроника, а по призвание – вече 20 години професионалист в областта на човешките ресурси. Обичам професията си! Всеки работен ден ми носи удоволствие.

 

Какво отличава таланта от служителя и от всеки служител става ли талант?

Талантът искри! Няма как да не разпознаеш талантливият служител. Пред него няма бариери, постига резултати постоянно! Ще кажете, че това е характеристика на всеки top performer, за това ще добавя характеристиката, която отличава таланта, а това е желанието и способността да учи. Става въпрос не само за формално обучение, а също така за учене от опита, който трупаме през годините. Талантите търсят предизвикателства, възможност да бъдат въвлечени в разрешаване на проблеми, да се учат от други хора. Те са любопитни и обичат да експериментират.

 

В Швеция въведоха 6 часов работен ден в много области. Приложимо ли е у нас и дали такава мярка няма да пасне идеално на работната настройка на младите хора днес? Бихте ли обмислили такава стъпка в Concentrix?

Преди няколко години имах възможността да ръководя отдел „Човешки ресурси“ в международна компания в чужбина, в много развита пазарна икономика. Тогава за първи път се срещнах с феномена „part-time permanent employee“, който намерих за изключително необичайна практика. Макар че в началото това ме учуди, с времето започнах да разбирам избора на тези служители, които по този начин намираха точния баланс между личните приоритети и отговорностите на постоянната работа.

Concentrix като работодател е много гъвкав и предлага възможност за part-time role. Много млади хора (и не само млади) се възползват от тази възможност, за да се усъвършенстват професионално или пък да инвестират своето време и усилия в благородна кауза. Законът ни дава необходимата рамка, ествството на бизнеса позволява такъв начин на работа и ние я предоставяме. Бъдещето ще покаже доколко намаляването на регулярния работен ден е подходящо за нашата икономика и доколко е приложимо в по-широк мащаб.

 

Коя според вас ще бъде най-популярната професия след 5 години, която днес все още не съществува?

Ами.. Тя не съществува... Няма начин да знаем каква ще е. Шегата настрана, вероятно е това да е професия в областта на услугите.

До преди десетина години изнесените service centers не съществуваха и никой не допускаше, че човек в Северна Америка може да звънне в България, за да получи информация за продукт или да направи поръчка например. Сега това е нещо обичайно. Погледнете само колко service organizations има в България. Да не споменаваме Индия и Филипините. Компаниите глезят все повече своите клиенти, като им предоставят всевъзможни услуги, „улесняващи живота им“. Така че аз наистина очаквам професиите в service industry да стават все по-разнообразни.