JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Жасмина Петкова от Samsung България за наградата Smart Education

2017-05-28

Жасмина Петкова от Samsung  България за наградата Smart Education

Жасмина Петкова от Samsung България ще бъде член на журито, което ще определи "Най-добрата учебна компания на България" и отделно ще връчи награда на Samsung “Smart Education”.

В началото на 2017 проектът на JA Bulgaria и Samsung Bulgaria за образователната платформа www.smartclassroom.bg спечели приза „Изключително партньорство“ (Outstanding partnership) на Samsung Group. Това е една от най-престижните награди, с които се отличават най-добрите социално отговорни проекти на групата в цял свят (Samsung CSR Awards). Ние и нашите партньори от Samsung Bulgaria бяхме отличени за принос към развиването на съвместния ни проект до т.нар. 360-градусов модел на дигитализирано образование. С други думи, бяхме отличени за усилията ни да модернизираме българското образование с хардуер, софтуер, развиване на дигитални умения у учители и ученици, разработване и предоставяне на дигитално съдържание.

 

Какво влага Samsung в наградата Smart Education, която ще връчите на форума Изгряващи звезди след седмица?

 В Samsung вярваме, че технологиите имат огромен потенциал да направят живота ни по-добър. Този потенциал може да се използва като сила и двигател за позитивна промяна в обществото като цяло. Със социалните програми, които компанията развива както в глобален аспект, така и тук, в България, ние се стремим да помогнем на младите хора да осъзнаят как дигиталните умения могат да отворят нови врати в живота им. С тази награда искаме да стимулираме младите таланти у нас да развиват  дигиталните си умения и да създават продукти и услуги, които помагат на хората и правят живота ни още по-добър.

 

Практикувате ли вътрешно предприемачество в компанията и как, ако да?

Да, разбира се, предприемачеството е част от корпоративната култура на компанията. През 2012 г. Samsung стартира проектът C-Lab – това е старт-ъп бизнес програма, която възпитава творческата култура и новаторските идеи сред служителите на Samsung.  На глобално ниво, от стартирането на програмата, 25 C-Lab проекта са се превърнали от идеи в бизнес, като след отделянето си от Samsung Electronics те са наели близо 100 служители.

 

Какъв съвет бихте дали за успех на стартъпите в състезанието и форума и в бизнеса по принцип? 

Бих ги посъветвала най-напред да не пренебрегват образованието си и да се отнасят сериозно към него – това е инвестиция в самите тях, от която ще се възползват през целия си живот. Да бъдат фокусирани, целеустремени и работливи. Да се научат на търпение и планиране. И никога да не се отказват, въпреки трудностите. А конкретно в състезанието – да бъдат креативни и различни, и да вложат повече усилия в представянето на проекта си – от това зависи много. Желая успех на всички участници!