JuniorAchievementBulgaria
header_pic

„Знания, които променят живота“ – онлайн уроци и финансов иновационен лагер

2020-05-04

„Знания, които променят живота“ – онлайн уроци и финансов иновационен лагер

 

През изминалата седмица, екипът на Джуниър Ачийвмънт България в партньорство с бизнес доброволци от МетЛайф инвестира време в заснемането и монтажа на част от темите, включени в учебната програма „Разумни финанси“ по проект „Знания, които променят живота“ или LifeChanger.

 

В тазгодишното издание на проекта са включени близо 400 ученици от 16 класа в различни градове от България, които повишават своите знания за личните финанси чрез среща с 26 бизнес доброволци от компанията, които влизат в ролята на учители. Те преподават на младежите по учебна програма, разработена от JA и разделена в 5 теми – Ефективно спестяване, Разумно харчене, Непредвидени ситуации, Личен Бюджет, Поставяне на лични цели. Темите, които заради епидемиологичната обстановка нямаше как да бъдат преподадени на живо от доброволците в клас, от тази седмица са на един клик разстояние от учениците, под формата на видео уроци. Те бяха заснети в поредица интервюта, модерирани от Джулия Велинова от JA България.

В „Непредвидените ситуации“ са застъпени ключови знания по застраховане и видове застраховки. Доброволец от страна на МетЛайф в урока е Ивелина Иванова, която за първа година взима участие в проекта.

Линк към видеото тук -> https://www.youtube.com/watch?v=p2BM3qYI-2Q&feature=youtu.be

В темата за „Личен бюджет“ и бюджетиране учениците имат задача да създадат балансиран бюджет за семейна почивка. Доброволецът от страна на МетЛайф, който ще видите във видеото е Валентин Заяков, един от ангажираните и запалени доброволци през годините, в които се реализира програмата. Личните примери от своя живот, които споделя с учениците, получават винаги положителна обратна връзка.

Линк към темата тук -> https://www.youtube.com/watch?v=N2YQGfGbUE4&feature=youtu.be

В третото видео, което сме подготвили, се набляга на темата за „Поставяне на лични цели“. Разграничават се личните цели от финансовите и се полагат целите на хората за дългосрочен план. Доброволец от МетЛайф е Емил Неделчев, който е и мениджър на проекта от страна на партньорите ни. Той също е един от първите ни доброволци и поставя ключови точки от темата в урока.

А, видеото може да се гледате тук –> https://www.youtube.com/watch?v=bxa_2bkMYtY&feature=youtu.be

„Знания които променят живота“ ще продължи с онлайн финансов иновационен лагер на 21 май, в който ще вземат участие 150 ученици от София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Пазарджик. Те ще се изправят през финансово предизвикателство, разработено от екипа на МетЛайф и доброволци от компанията ще бъдат ментори на учениците в решаване на казуса.