JuniorAchievementBulgaria

Citi

2017-12-15

Citi

 

Джуниър Ачийвмънт Европа (JA Европа) и Фондация Citi празнуват своето 30-годишно партньорство с подновяването на безвъзмездна финансова подкрепа за съвместни проекти в 19 европейски страни. В началото на 2017,  Фондация Citi обяви, че разширява своята инициатива “Pathways to progress“ („Пътеки към прогреса“) в световен мащаб, с ангажимент от 100 млн. долара, за да подпомогне и насърчи 500 хил. млади хора да бъдат подготвени за пазара на труда. Финансирането в размер на 1,2 млн. долара ще подкрепи ученици  в гимназиален етап да изградят предприемаческо мислене и нагласа за работа чрез програмата на JA  „Учебна компания“.

Отделно от подкрепата за младежката програма, 300 хил. долараот финансирането ще бъдат насочени към стратегически проект, свързан с изграждане на Мрежа за предприемаческо обучение и образование (EE-HUB) на JA Европа в 6 държави – България, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и Турция. Първата среща в рамките на EE-HUB ще се състои на 11 и 12 юли 2017 г. в Брюксел. На нея ще присъстват Кралят на Белгия, Негово Величество Крал Филип, представители на Европейския съюз, неправителствени организации, Citi, както и компании, ангажирани с темата за образованието по предприемачество.

„Фондация Citi прави голяма крачка напред в името на образованието по предприемачество  в тези 6 страни. Една стабилна стратегия за предприемаческото образование е от решаващо значение за развитието и създаването на работни места, както и за бързо променящите се пазари на труда. Това партньорство ще сближи образованието с бизнеса, както и   държавните институции с експертите по развиване на политики. Това е и най-добрия и правилен ход в дългосрочен план в подкрепа на младите хора.“ – каза Каролин Дженър, изпълнителен директор на JA Европа.

Фондация Citi е и първият партньор на JA Европа, който насочи усилията си в подкрепа на учениците в неравностойно положение – вече десетилетие служители на банката участват като ментори и жури в рамките на програмата „Учебна компания“. През академичната 2016-2017 г. близо 45 хил. младежи в Европа участваха в програмата, с менторството на над 200 служители отCiti, които дадоха своя доброволчески принос за подобряване на европейското предприемаческо образование.

  

„Партньорството ни с Джуниър Ачийвмънт Европа е важна част от инициативата на Фондация Citi “Pathways to progress”. Скорошно проучване, проведено от Фондациятапоказва, че предприемаческият дух на младите хора е силен, като 7 от 10 младежи в Европа мечтаят да стартират собствен бизнес,. Ние инвестираме 100 млн. долара и се ангажираме да помогнем на младежите да разберат какво е необходимо, за да се превърне мечтата им в реалност; ще им помогнем да се научат да мислят предприемачески и да получат практически знания, умения и навици за работа. Създаването на 6 центъра за предприемаческо образование ще даде възможност за споделяне на добри практики и обмяна на ноу-хау  между неправителствения сектор, правителството и бизнеса, а това също ще бъде полезно за много млади хора в Европа.“ – казва Рейчъл Барбър, регионален директор  „Развитие на общността“ на Citi за Европа, Близкия изток и Африка .