JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2018-03-26

45 ученици се включиха в иновационен лагер в Средец

45 ученици се включиха в иновационен лагер в Средец


прочети >>

2018-05-14

Ученици от 18 училища се включиха в иновационен лагер  на тема „Суровини и природни ресурси“

Ученици от 18 училища се включиха в иновационен лагер на тема „Суровини и природни ресурси“


прочети >>

2018-07-10

Нови 52 учители ще се впуснат в приключението „Учебна компания“ след обучение в Средец

Нови 52 учители ще се впуснат в приключението „Учебна компания“ след обучение в Средец


прочети >>

JA Bulgaria & EIT Raw Materials („Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“)

2018-05-15

JA Bulgaria & EIT Raw Materials („Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“)

 

Проект „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“ на JA Bulgaria & EIT Raw Materials

Финансираща институция: EIT Raw Materials Продължителност на проекта: март 2018 – юни 2019

Бюджет на проекта: 55 000 евро

„Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“ е съвместен проект на JA Европа и Европейския институт за иновации и технологии (EIT Raw Materials), който се реализира пилотно в България и Румъния. Целта на инициативата е да запознае младежите с предимствата на работата със суровини и природни ресурси и възможностите за стартиране на бизнес в сферата.

Проектът се реализира чрез най-старата и утвърдена програма на Джуниър Ачийвмънт – „Учебна компания”, призната от Европейската комисия за “Най-добра практика в обучението по предприемачество. Целта на проекта е да бъдат създадени 40-50 учебни компании, които да работят в направление „Суровини и природни ресурси“ през учебната 2018-2019 г. Учебните компании ще имат възможност да участват в състезанието за най-добра учебна компания, а също така ще се състезават помежду си в отделна категория, като трите най-добри ще бъдат отличени. Отборите ще могат да ползват помощ от бизнес ментори, работещи във водещите компании в сферата в България. Учителите на най-добрите отбори, класирали се на националното състезание „Изгряващи звезди“, ще бъдат наградени за успешната работа.

Учениците в проекта ще имат възможност да се явят безплатно на изпита ESP (Entrepreneurial Skills Pass) и да придобият международно признат сертификат за предприемачески умения. Изпитът тества техните предприемачески, икономически и финансови знания и бизнес умения и им позволява да получат достъп до по-добри възможности за продължаване на образованието си, да навлязат в света на работещите хора, или да стартират собствен бизнес.

Основните резултати от проекта са: 50 учители и 500 ученици ще преминат обучение по програма „Учебна компания“ и ще се запознаят с предимствата на работата със суровини и природни ресурси и възможностите за стартиращ бизнес в сферата. 500 ученици ще се явят на изпита ESP (Entrepreneurial Skills Pass). Ще се създаде устойчива връзка между компаниите, работещи в сектор суровини и природни ресурси и училищата. Обществото ще се запознае с възможностите и предимствата на предприемачеството в сферата. Ще се популяризира „кръговата икономика“ (рециклирането и използването на отпадъците като суровини) като важен отрасъл на икономиката.

Основни дейности в проекта: Два иновационни лагера (София и Средец) за 100 младежи на тема „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“ за популяризиране на проекта и генериране на идеи за дейност на учебни компании през учебната 2018-2019 г.

Обучение на учители по програма „Учебна компания“ и сектор суровини и природни ресурси и възможностите за стартиране на бизнес в сферата. Създаване на 40-50 учебни компании, работещи със суровини, природни ресурси, състезаващи се и в специална категория (EIT Raw Materials).

 

 иновационен лагер

 

EIT иновационен лагер