JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2014-12-11

Иновационен лагер по финансова грамотност и оценка на въздействието на проекта

Иновационен лагер по финансова грамотност и оценка на въздействието на проекта


прочети >>

Видео

Иновационен лагер по финансова грамотност "Знания, които променят живота"

За проект "Знания, които променят живота" - Радио София, 11.12.2014

„Знания, които променят живота“

2014-10-13

„Знания, които променят живота“

Джуниър Ачийвмънт България в партньорство с MetLife България и финансовата подкрепа на Фондация MetLife (MetLife Foundation) стартира проект „Знания, които променят живота“.

Проектът ще се реализира в рамките на образователната програма MetLife Life Changer, която е насочена към подпомагане на младите хора да изградят разбиране за основите на финансовия мениджмънт, да повишат финансовата си грамотност и  да придобият умения за управление на финансовите средства, което ще им помогне да вземат релевантни решения в бъдеще. Проучвания показват, че 16–17-годишните младежи са целевата група, която има най-голяма нужда от специална подготовка по финансова грамотност, тъй като те съвсем скоро ще излязат на трудовия пазар.

„Знания, които променят живота“ цели да въоръжи с финансови познания и умения за успех десетокласници от четири класа – инициативата ще обхване 4 училища от региона на София:

117 СОУ „Св. Кирил и Методий“, Бухово

170 СОУ „Васил Левски“, Нови Искър

137 СОУ „Ангел Кънчев“, Люлин

108 СОУ „Никола Беловеждов“, Дружба

Екипът на Джуниър Ачийвмънт България ще подготви модул от 4 теми, базирани на учебното съдържание на своите курсове по „Икономика“ (JA Economics) и „Лични финанси“ (JA Personal Finance), които ще обхванат 4 ключови области на финансовото познание – спестяване, разумно харчене и инвестиране,същност и видове застраховки, съставяне на личен бюджет, финансово целеполагане. Разработеният от екипа на ДАБ модул ще бъде представен на 8 доброволци от MetLife. По време на представянето на всяка от темите в клас, те ще споделят примери от своя професионален опит на финансови експерти от една от най-големите застрахователни компании в света. Всеки от доброволците ще посети по две от училищата, включени в проекта и ще презентира тема пред десетокласниците, ще разговаря с тях за финансовите въпроси, които ги вълнуват и така ще подготви учениците за разумни финансови решения в бъдеще.

В рамките на проекта са предвидени входящ и изходящ тест за учениците, състезание за съставяне на личен бюджет и заключителен Финансов иновационен лагер, за най-добре представилите се участници. 

Проектът ще стартира на 24 октомври 2014, с официално откриване в 137 СОУ „Ангел Кънчев“, Люлин, където партньорите от MetLife България и Джуниър Ачийвмънт България ще поздравят учителите и родителите на учениците от четирите училища и ще представят проекта, който ще продължи до 10 декември 2014.

За MetLife Inc.: чрез своите дъщерни фирми и филиали, е една от най-големите застрахователни компании в света. Основана през 1868 г., MetLife е глобален доставчик на застраховка живот, ренти, доходи на наети лица и управление на активи. Обслужва около 100 милиона клиенти, MetLife има операции в близо 50 страни и водещи пазарни позиции в Япония, Латинска Америка, Азия, Европа и Близкия изток. За повече информация, посетете www.metlife.com