JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Още по темата

2020-04-15

Вълнуващо е да предаваш опит на млади хора: среща с финансовия консултант Елена Кръстева

Вълнуващо е да предаваш опит на млади хора: среща с финансовия консултант Елена Кръстева


прочети >>

2020-04-29

„Има млади хора, които знаят какво искат от своето бъдеще!“ – среща с Маргарита Ранчева

„Има млади хора, които знаят какво искат от своето бъдеще!“ – среща с Маргарита Ранчева


прочети >>

2020-05-04

„Знания, които променят живота“ – онлайн уроци и финансов иновационен лагер

„Знания, които променят живота“ – онлайн уроци и финансов иновационен лагер


прочети >>

ЗНАНИЯ, КОИТО ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА (LIFECHANGER) - ШЕСТО ИЗДАНИЕ

2019-11-28

ЗНАНИЯ, КОИТО ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА (LIFECHANGER) - ШЕСТО ИЗДАНИЕ

 

Проект на Метлайф България и JA България, който се осъществява за шеста поредна учебна година, с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф

 

Бюджет на проекта: 55,000 щ.д.

 

Проектът в цифри:

26 бизнес доброволци от Метлайф

14 училища

14 учители

389 ученици

6 града

 

Описание на проекта:

 

LifeChanger е проект, който се реализира за пета поредна година и има за цел да подобри финансовата култура и подготовката за вземане на важни финансови решения на ученици от гимназиален етап в България. В продължение на 6 месеца, от декември 2019 до май 2020 г., близо 400 ученици от 9, 10, 11 класове на 16 училища/класа в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Бургас и Враца ще бъдат включени в проекта.

  

Училища, в които се осъществява програмата:

 

София: 56 СУ „Проф. К. Иречек“, 108 СУ „Никола Беловеждов“, 19 СУ „Елин Пелин“, 81 СУ „Виктор Юго“, 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“, 128 СУ „Алберт Айнщайн“, 137 СУ „Ангел Кънчев“, Първа английска езикова гимназия

Пловдив:  СУ „Паисий Хилендарски“ , СУ „Черноризец Храбър“

Варна: ПГХ и ХВТ „Дмитрий Иванович Менделеев“

Бургас: АЕГ „Гео Милев“

Враца: ПТГ "Н. Й. Вапцаров"

Пазарджик: ПМГ „К. Величков“

 

 

Съдържание на темите, изнесени в класните стаи:

► Спестяване и инвестиране – 2 два учебни часа

► Разумно харчене и кредити – 2 два учебни часа

► Застраховане и застраховки – 2 два учебни часа

► Личен и семеен бюджет, съставяне – 2 два учебни часа

► Лично целеполагане – 2 два учебни часа

 

 

Календар на проекта за 2019/2020 учебна година:

 

Декември 2019 –  Провеждане на входящ тест, предоставен от JA България,  провеждане на проекта и преподаване на уроците в клас.

Март 2020  Създаване на семеен бюджет – домашно след четвъртата тема, което ще определи кои ученици ще участват във финансов иновационен лагер в София.

Март  2020  Инициативи по места в Глобалната седмица на парите, посещение на локален офис на Метлайф.

Май 2020 – Провеждане на изходящ тест.

Май 2020   - Участие на 16 ученици във Финансов иновационен лагер в София (1 ден);

  • Допълнителна възможност: през целия период на проекта: участие на ученици от всеки клас в програма „Учебна компания“ на Джуниър АчийвмънтБългария.

Юни 2020 -  Участие на топ учениците, които са сформирали учебни компании, в Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ и в състезанието за наградата на MetLife „LifeChanger“.

 

Очаквани ползи от проекта:

 

  • Проектът ще осигури дейности по модела „учене чрез правене“ – състезание, финансов лагер в края на проекта и дискусии в края на всеки урок, участие в иновативна и одобрена от Европейската комисия програма за бизнес обучение - „Учебна компания“;
  • Гарантирано повишаване на финансовата грамотност на учениците, включени в проекта (участниците  в LifeChanger 2 през 2017/2018 увеличиха финансовата си грамотност с 61%)
  • Проектът ще предостави практически знания на учениците, които ще им помогнат да вземат разумни финансови решения в бъдеще.
  • Прокарване на иновативен образователен модел, при който представители на бизнеса  изнасят практически ориентирани образователни теми по финанси, цели да  повиши мотивацията за учене и успеха на учениците в училище;

 

Постигнатите резултати в петото издание на проекта:

24 бизнес доброволци от Метлайф

12 училища

12 учители

392 ученици

6 града

 

Тестовете, които учениците попълниха при старта и на финала на преподаването на програмата “Разумни финанси“, включваше теми от уроците, които им бяха преподадени от доброволците от компанията Метлайф. Изходящият тест включваше 20 въпроса с по 4 въпроса  от тема. Резултатите от тестовете на 392-мата ученици показаха, че тяхната финансова грамотност се е увеличила с 68%. Най-високият резултат на ученик е 96% успеваемост.

 

Обучение по финансова грамотност в партньорство и по програми и модел, утвърден от МОН

За повишаване на финансовата грамотност на учениците, Джуниър Ачийвмънт България си партнира с Министерството на образованието и науката и работи по няколко основни учебни програми, инициативи и състезания от 2006 г. За обучението по финансова грамотност: В програмите за начален, прогимназиален и гимназиален етап на Джуниър Ачийвмънт, които в момента се изучават в българските училища, финансовата грамотност присъства като елемент в отделни теми. Необходимо е обучението по финансова грамотност и управление на личните финанси да заеме мястото, което съвременната среда изисква. Обучението по финансова грамотност е едно от четирите основни направления в работата на Джуниър Ачийвмънт, заедно с предприемачеството, кариерното ориентиране и дигиталната компетентност.

  

За Джуниър Ачийвмънт България

Вече 21 години JA България е водеща нестопанска международна организация у нас, с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета.

Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование („от АБВ до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и разработването на политики в областта на образованието и предприемачеството. Екипът на организацията вярва и работи за каузата „От предприемчиви хора към щастлива нация“.

JA България е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до 30,000 ученици и студенти от 450 населени места в страната. www.jabulgaria.org

 

За Метлайф

MetLife Inc. чрез своите дъщерни фирми и филиали, е една от най-големите застрахователни компании в света. Основана през 1868 г., MetLife е глобален доставчик на застраховка живот, ренти, доходи на наети лица и управление на активи. Обслужва около 100 милиона клиенти, MetLife има операции в близо 50 страни и водещи пазарни позиции в Япония, Латинска Америка, Азия, Европа и Близкия изток. За повече информация, посетете www.metlife.com

 

За Фондация Метлайф

Фондация МетЛайф е създадена през 1976,  за да продължи дългите традиции на корпоративен принос и социална отговорност на МетЛайф към общностите. От основаването си, до края на 2013г., Фондация МетЛайф е предоставила над 600 милиона долара безвъзмездна помощ и 70 милиона долара инвестиции в програми, свързани с дейностите на организации, оказващи положително влияние върху живота на общностите. Днес фокус на фондацията е посветена на развитието на финансовото ограмотяване чрез предоставянето на 200 милиона щатски долара през следващите пет години, за да помогне в изграждането на по-сигурно бъдеще за хората и общностите по целия свят. За да научите повече за Фондация MetLife, посетете www.metlife.org

 

За MetLife Life Changer

MetLife LifeChanger или „Знания, които променят живота“ , е образователна програма за деца, създадена с партньорството на Джуниър Ачийвмънт и финансовата подкрепа на Фондация МетЛайф. Целта на програмата е утвърждаването на финансова култура и грамотност на децата, като проектът се внедрява поетапно в страните, в които МетЛайф оперира. Life Changer е в процес на развитие в Южна Корея, Мексико, Полша, Турция, Гърция и Португалия.