JuniorAchievementBulgaria

Филипа Иванова за успеха като избор

2015-07-15

Филипа Иванова за успеха като избор

 

  •       Разкажете ни за себе си.

Казвам се Филипа Иванова и съм един от многото примери за това как младите хора преминават през много и различни етапи в живота си преди да решат с какво точно да се занимват. Родена съм в София през 1989 г. Завърших Националната финансово-стопанска гимназия, след което завърших бакалавърска степен по телевизионна журналиситка в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен по продуцентство и креативна индустрия.

В момента съм изпълнителен продуцент и водещ на новините на БНТ 2. В БНТ научих, че когато искаш да съзидаваш и да получваваш удовлетворение от работата си, е важно да познаваш всички етапи от реализацията на една продукция. За последните 5 години в БНТ и БНТ 2 по пътя си на репортер, вътрешен и международен реадктор, водещ и продуцент разбрах, че всичко е възможно дори и в най-трудните ситуации, когато зад теб седи екип, с който трябва да умееш да работиш.

  •       Какво е най-вълнуващото за Вас в работата Ви?

Много специалисти в различни проучвания казват, че напрежението от работата в телевизионна медия е толкова голямо, колкото и да си пилот на самолет или мозъчен хирург. Всъщност това е и най-вълнуващата част! Когато ежедневно си част от информационния поток, работният ти ден никога не може да започне или да завърши по един и същи начин. Винаги, когато поглеждам хората, които цял ден работят зад бюро и се занимават с чисто административна дейност, се замислям, че сигурно никога не бих могла да се справя с това еднообразие. Накратко – напрежението и динамиката са колкото изтощителни, толкова и са двата основни стимула, заради които избрах да работя в телевизия.

  •       Как се запознахте с Джуниър Ачийвмънт България?

Първата ми среща с Джуниър Ачийвмънт България беше в 9. клас в НФСГ. Сред всички изучавани предмети имахме и възможност да изберем допълнителена дисциплина с краткото, но много съдържателно име „Учебна компания“. Основната цел пред младите и неопитните ни мозъци беше да създадем учебен бизнес, който чрез правилните маркетингови стратегии и бизнес планове да доведе до продажби и резултати. Нашата компания имаше един основен продукт. Интерактивна енциклопедия за историята на България. Все още пазя първата си визитка от тази учебна компания, на която пише: „Филипа Иванова – маркетинг експерт във Фирма Onoma New“.  

  •       В кои програми/инициативи на Джуниър Ачийвмънт България сте участвали и какво Ви дадоха те?

Най-важнта програма на  Джуниър Ачийвмънт България  за мен остава „Учебна компания“. Тази програма ми даде практическите умения, които използвам и до сега в работата си. На първо място е умението да следваш и изпълняваш поставените си цели. Да не спираш да надграждаш идеите си и да създаваш нови планове. Да умееш да убеждаваш и да намираш истината в спора. Управлението на учебната компания помогна на всички от екипа да знаем как да отстояваме позициите си, да приоритизираме задачите си, да умеем да управляваме времето си и да повярваме, че практическите резултати се постигат с много усислие. Успяхме да повярваме, че няма лоши идеи.

Най-голямата си мотивация получих от националната инициатива „Мениджър за един ден“, когато през  2009 г.  бях министър на финансите за един ден. Мащабите на това събитие няма как да не те трансформират в предприемач, защото на едно място можеш да видиш най-въздействащите бизнес примери и успешни мениджърски истории. Когато препрочитам откриващата и закриващата си реч от събитието, остава емоцията и основното ми послание, което е прекалено актуално и днес: „Днес като министър на финансите за един ден не съм тук, за да дискутираме само политиката на страната ни във финансовата сфера, а да обсъдим въпросите, засягащи образованието като приоритетен фактор за икономически растеж. И най-важното – как да дадем устойчиво и сигурно развитие за нас - младото поколение.  Нуждаем се от реалистични и конкретно насочени усилия за това как да задържим младото креативно мислене именно в България.“

Реших да дам и индивидуалния си принос за запазване на креативните  млади хора в България. Така дойде и решението ми да кандидатсвам за членство в Клуба на завършилите програмите на Джуниър Ачийвмънт България, т.нар. Алумни. След всички местни, национални и международни събития и състезания виждаш как може да вдъхновяваш останалите амбициозни и креативни млади хора, които имат предприемачески дух и искат да се реализират успешно.   

  •       Как ще дефинирате "предприемачеството" и какви качества трябва да притежава един предприемач според Вас?

След всичко научено от програмите на Джуниър Ачийвмънт мога със сигурност да кажа, че предприемачеството е вътрешно убеждение. Това е част от теб, която или избираш да развиеш, или гледаш как другите около теб го правят. Това е и първото качество, което трябва да притежава един предприемач – вътрешното убеждение и мотивация, че може да успее.

Когато предприемачът е достигнал до фазата на реализация на идеята си, според мен трябва да приложи едно основно правило за да оцелее.  Предприемачът е човек, който трябва да може да мотивира хората около себе си да работят и да изпитват удоволствие от това. А не човек, който налага субективно вижданията си и ги възлага за безропотно изпълнение от останалите.

  •       Какво мислите за предприемчивостта като качество, като компетентност? 

Въпросът е подобен на този, който задават на интервютата за работа: „Какви са положителните и отрицателните ви качества?“

Предприемчивостта винаги може да се тълкува различно в зависимост от средата. Когато си в капсулирана и лишена от креативност работна среда, твоята предприемчивост може да се тълкува като неудобно качество, което нарушава цялостния ритъм на дадената сфера. За мен обаче предприемчивостта винаги ще бъде действието, което позволява да бъдеш забелязан, да бъдеш мотивиран и да бъдеш една успешна история.

  •       Какво бихте казали на тепърва стартиращите своята професионална кариера – било то в компания/организация или собствен бизнес?

Забравете за похвалите и насърчаването, които повечето от нас сме свикнали да чуваме от родителите си в детството. Започването на кариера, собствен бизнес, или създаването на организация е като синоним на това да нямате време за личния си живот, да се справяте с критиките и песимистичните прогнози за идеите си, да бъдете отхвърляни не като личност, а като носител на новото и различното. Или накратко съветът ми звучи така:

„Успехът – това е да преминаваш от неуспех към неуспех без да губиш ентусиазъм.“ Уинстън Чърчил.

  •       Каква е рецептата ви за професионален успех?

Обичам да казвам, че успехът е избор. Затова човек трябва да избере да е мотивиран, отдаден и да си поставя толкова високи цели, че дори и да изпита страх от тях, просто трябва да поеме въздух и да ги постигне.

  •       Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт като емоция с няколко думи, то каква би била тя?

Вдъхновение!