JuniorAchievementBulgaria

Снимки

Алумни на JA България получи престижна европейска награда

2017-10-18

Алумни на JA България получи престижна европейска награда

 

На специална церемония в Брюксел бяха отличени млади предприемачи, възпитаници на JA от 6 страни, номинирани за Наградата „Списъкът на FERD”, съвместна инициатива на JA Европа и норвежката финансово-индустриална компания FERD.  Номинираните за „списъка“ са млади предприемачи, които са минали през програма на JA и вече допринасят за обществото, в което живеят.

Първите отличени са българинът Борис Колев, Дейвид Дарманин (Малта), Кристиян Ерфурт (Дания), Ерик Фелборг (Швеция), Крис Слейтър (Великобритания) и Клаудия Шухов (Румъния). Те бяха поздравени лично от президента на FERD, Йохан Андерсен за техните постижения в живота и бизнеса: „Предприемачеството е важно не само за предприемачите. Трябва да развием предприемаческия дух на всички млади европейци. Това е и смисълът на наградите „Списъкът на FERD“ – не само признаването на успеха на младите предприемачи, но и да се види въздействието на програмите на JA върху младите хора и начините, по които те могат да вдъхновят младежите в Европа да последват примера им, като развият своите предприемачески умения!“

JA Европа и бизнес партньорите от FERD избраха да отличат шестимата наградени като примери на лидери и ролеви модели за други млади хора. Всеки от тях е воден от желанието си да успее, но и да върне в обществото инвестицията, направена от JA в самия него.

Изключително много се радвам, че дългите години упоритост и труд, които влагаме не само за нашите бизнеси проекти, но и социално отговорната стратегия и мисия с която градим всичко се забелязва и то на толкова високо международно ниво. За мен това е много голямо признание, както и за всичките ни екипи и с капка патриотизъм – и за България.”, сподели развълнуван Борис Колев по време на церемонията в Брюксел.

Борис е сериен предприемач с дългогодишен опит в създаването и развитието на технологични компании и проекти в сферата на иновациите и корпоративната социална отговорност. Той  започва своята предприемаческа кариера още в гимназията, създавайки учебна компания в едноименната програма на JA България, а навършвайки 18 години основава първия си реален бизнес. Борис е генерален директор и основател на JT International Group – Българска група от компании в сферата на маркетинговите и технологични иновации. Съосновател е на DigiMark, Българска компания за разработката на мобилен софтуер с представителства в Порто, Ню Йорк, Сан Франциско и Солт Лейк Сити. DigiMark постига най-голям ръст сред ИТ сектора в България за 2014 г. и в топ 5 за 2016 г.  Oт 2015 г. Борис е е управляващ директор в DigiMark Ventures, която е технологичен инвеститор в серия от български стартъпи.

Сред първите начинания на Борис още от 2007г. е компанията JT Design, която и до днес е сред водещите уеб студиа в страната, а последната му инвестиция е в стартъпа за генетични изследвания и нутригеномика -  NutriGen.

През 2007-ма година световното бизнес издание “Business Week Worldwide”позиционира Борис на 2-ро място сред „Най-успешните млади предприемачи в Европа“. През 2011г. печели 2-ро място за наградата „Най-добър млад мениджър на България”. През 2013г. попада в първата класация „30 под 30“  на младите лидери с най-голям потенциал в страната, според списание Forbes. Междувременно се занимава с развитие на социални проекти и е бизнес консултант, ментор и гост лектор по предприемачески теми в български и чужди висши училища. От 2013 г. преподава „Социално Отговорни Практики“ в магистърската програма по Корпоративна Социална Отговорност във ВУЗФ.

            JA България се гордее с успеха на Борис, поздравяваме го и вярваме, че и догодина в „Списъка на FERD” ще прочетем българско име!