JuniorAchievementBulgaria

Цветелина Горнишка: Вярвайте в себе си, помогнете и на друг да го направи!

2020-05-18

Цветелина Горнишка: Вярвайте в себе си, помогнете и на друг да го направи!

 

Радваме се да ви представим Цветелина Горнишка – ментор на NN България с дългогодишен опит, а тази година и с нов успех. Екипът, с който Цветелина работи в рамките на международно онлайн състезание „Социални иновации“ спечели първо място в националното класиране. През м. юни Team Flawless ще представлява Република България на международния финал на състезанието. Докато учениците се подготвят, зададохме няколко въпроса на Цветелина.

 

JA: Представете се накратко. От колко години сте част от екипа на NN България?

Казвам се Цветелина Горнишка, а професията ми е счетоводител. Завършила към УНСС – специалност „Счетоводство и контрол“ още преди 2000 г., но винаги съм мечтала да уча „Право“. Мечтата ми е осъществена вече и имам нова диплома и юридическа правоспособност от миналата година. Като финансов консултант работя в NN от 2017 г.

 

JA: За поредна година участвате като ментор в международното онлайн състезание „Социални иновации“ – какво ви мотивира за това? Как според вас форматът подпомага развитието на уменията на учениците?

Дейностите, с които се занимавам, са доста разнородни и изискват да общувам с различни хора. Контактът с учениците по време на състезанието и опитът да погледнеш през техните очи, за да им бъдеш полезен, си е истински брейнсторминг; действа много освежаващо.

Усилието да сътворят бизнес план ги научава на механизмите как стартира и се развива един бизнес и какви са факторите, които обуславят това развитие. Трябва да помислят за много  неща. Но самата идея, която се ражда и се развихря, и най-вече насочеността на тази идея – да се реши определен социален проблем, прави всичко това толкова специално и важно за тяхното развитие.

 

JA: Каква е вашата тайна за успешна работа с ученическите екипи? Кой кого вдъхновява – вие тях или те вас?

Със сигурност работата с учениците ме вади от зоната ми на комфорт. Тазгодишният ми отбор беше от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Хасково, аз също съм завършила езикова гимназия и съм пристрастна - учениците там имат разнородни интереси, четат много и различна литература. Това ме върна в хубави и много ентусиазирани за мен времена. За тях сигурно е по-трудно да разговарят с непознат, при това дистанционно, и да съумеят да извлекат полза, но винаги се стараят. Прави впечатление, че при обсъждането на идеите за подобряване на канавата, учениците са склонни да чуят чуждото мнение, да използват всички възможности за подобряване на проекта. Аз се опитвам да ги насоча към  критериите за оценяване и през техните знания и разбирания да подобрят сами разработката си по начин, който ще я изведе дотам, че да бъде забелязана и оценена по-високо. Да анализират, да доразвият, подобрят и да мислят в перспектива.

 

JA: С какво според вас допринасят менторите в образователния процес?  

Друга гледна точка. Различен опит, предполагам, но не това е най-важното според мен. Аз залагам на това всеки от отбора да сподели кои са силните му страни и как с тези свои качества допринася за своите отговорности в проекта. Това ги мотивира. Кара ги да се замислят, да повярват в себе си и във възможностите, които им предстоят.

 

JA: Какъв би бил вашият съвет към ученици и ментори, които за първи път ще участват в състезанието?

В началото го приех като още един ангажимент, за който трябва да отделя време. Първата среща ми беше трудна и се чувствах неподготвена за нея, беше ми непознато. После се случва магията, грабваш си от техния ентусиазъм и започвате да обсъждате всички елементи на идеята, даже времето не стига...

Колеги, не се отказвайте от това предизвикателство, заслужава си!

За учениците и техните ръководители на отбори, съветът ми е да не изпускат такива шансове, това са безценни възможности, които биха могли дори да дадат насока за последващото развитие и избори в живота, за възпитаване на повече отговорни и социално ангажирани, независимо от професията им, добри хора.

И за двете страни – вярвайте в себе си, помогнете и на друг да го направи!