JuniorAchievementBulgaria

Емилия Ангова: Всеки предприемач трябва да си задава въпроса „Какъв проблем решава вашата идея?“

2016-04-13

Емилия Ангова: Всеки предприемач трябва да си задава въпроса „Какъв проблем решава вашата идея?“

 

Емилия Ангова е една от трите победителки в конкурса Entrepregirl,единственпо рода си в Европа, който промотира предприемачеството сред младите момичета у нас. Алумни на JA и придобила предприемачески опит в програмите на организацията, Емилия представи своя проект за рекламни решения чрез вертикално озеленяване „Flowertising” и спечели журито с оригиналната и екологична идея за разнообразяване на градската среда.

 

Разкажете ни за себе си.

Казвам се Емилия Ангова и съм на 18 години. Тази година завършвам Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. От малка съм емоционална на тема опазване на околната среда и човешкото влияние върху нея, но също така обичам да творя и да се занимавам с изкуство.

 

Как се вдъхновихте да мислите за предприемачество?

Всичко започна на шега, когато мой приятел ме убеди да се запиша в клуба по предприемачество в училище. Участвах в няколко проектана JA България, свързани със зелено предприемачество и ми хареса идеята за бизнес, който не вреди на околната среда.

 

Представете накратко идеята, с която участвахте в конкурса Entrepregirl.

Идеята, която представих на конкурса, се казва Flowertising и както може би се досещате от името, е идея за компания, която ще рекламира чрез аранжирането на цветя и зеленина върху вертикални градини.  Тези вертикални градини ще бъдат поставени на ключови места в големите градове, където поток от хора ще има възможността да види изобразената реклама. Чрез тази идея се надявам не само да променя сивия и скучен облик на града, но и да го направя едно по-добро място за живот с по-свеж и чист въздух.

 

Какво Ви даде участието в Entrepregirl?

Участието в конкурса ми даде много повече увереност както в идеята, която представих, така и в самата мен.  Беше едно изключително преживяване, свързано с много приятна емоция.

 

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на кандидатстването и участието Ви в конкурса?

По време на кандидатстването изпитвах лек страх от това дали ще успея да представя идеята си по добър и разбираем начин, но най-голямото предизвикателство за мен беше излизането на сцената и презентирането на идеята. Това беше първият път, когато излизам пред непозната публика сама и исках да предам емоцията, която изпитвам към идеята си.

 

Как се запознахте с JA България?

Запознах се с Джуниър Ачийвмънт преди две години. Моята учителка по география ме насърчи да кандидатствам в програма за зелено предприемачество. Това участие напълно промени живота ми и самата мен. Благодарение на него сега представих тази идея.

 

В кои програми/инициативи на JA България сте участвали и с какво Ви помогнаха те за успешното представяне в конкурса Entrepregirl?

Участвала съм в два еко лагера, организирани от JA, един в България и един в Норвегия. Преди една година с клуба по предприемачество в училище основахме учебна JA компания и се явихме на националното състезание„Изгряващи звезди”, също така съм участвала в инициативата „Мениджър за един ден“. Всяко едно участие и моя изява ми помогнаха да бъда по-уверена в себе си и ми дадоха мотивацията да продължавам да искам все повече от себе си и за себе си.

 

Как ще дефинирате „предприемачеството“ и какви качества трябва да притежава един предприемач според Вас?

Предприемачеството е предизвикателство за мен, което напълно ме промени от момичето, което винаги се срамуваше да говори и да изкаже мнение, в малко по-пораснало момиче, което въпреки страха, излиза на сцената и се бори за своята идея.

Нашата учителка по география винаги ни е казвала, че за да бъдем предприемачи, трябва да поемаме рискове. Според мен няма как да успееш в което и да е начинание, без да се пробваш или да рискуваш.

 

Какво бихте казали на тепърва стартиращите свой бизнес или обмислящи дали тяхната бизнес идея е добра или не?

Когато кандидатствах за състезанието, ми направи впечатление един въпрос във формуляра, който трябваше да попълня, и той беше: „Какъв проблем решава вашата идея?“. Мисля че този въпрос би бил много полезен, когато обмисляте дали идеята ви е добра или не.

 

Какви са бъдещите Ви планове?               

Преди всичко искам да започна и завърша висшето си образование. Ще се радвам да участвам в различни проекти, които да ми помогнат да се развия като личност и, разбира се, някой ден да реализирам идеята си в успешен бизнес.