JuniorAchievementBulgaria

Георги Мутафчиев за успеха в JA StartUp

2018-06-19

Георги Мутафчиев за успеха в JA StartUp

 

Разкажете ни за себе си.

Казвам се Георги Мутафчиев, на 17 години от Банско и съм ученик в 11-ти клас в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ гр. Благоевград. От вече около две години се занимавам активно с ИТ и предприемачество, като имам над 10 завършени ИТ проекта зад гърба си. Към момента се занимавам с разработката на иновативен стартъп проект, носещ името Knnect.Me.

Какво е за Вас предприемаческото обучение и нужно ли е то на Висшето образование? Защо?

Моето мнение е, че предприемаческото обучение дава възможност на младите хора да направят своите първи стъпки в една добре изградена симулационна среда, която представя реалността в сферата на стартиращия бизнес. Като ученик в гимназиален етап на обучение смятам, че предприемаческото обучение успява по един много уместен начин да допълни знанията и компетенциите на човек, който иска да се занимава с предприемачество в кариерен план.

Как се запознахте с Джуниър Ачийвмънт България и как решихте да станете част от програмата „JA StartUp” („Учебна компания за студенти“)?

Имах удоволствието да науча за JA Bulgaria, когато открих информация за състезанието, което те организират – Social Innovations 360, което всъщност е и първото събитие, организирано от тях, в което взех участие. В последствие се включих в още няколко инициативи на JA Bulgaria, като последната беше именно форума „Изгряващи звезди 2018“.

 

Георги Мутафчиев представя идеята си пред медийното жури на Изгряващи звезди 2018

 

А на Вас какво дава JA Bulgaria?

На мен програмите на JA Bulgaria ми дават възможността да направя качествена проба на моите идеи, като ги представя пред общности от бизнеса, които да дадат своите оценки и мнения. Според мен този метод на предварително тестване на идеите посредством представянето им, е изключително полезен за човек, който иска да си даде реална представа за стойността на идеите, които представя.

Разкажете ни за Вашите успехи в рамките на програма „JA StartUp”?

Още на първото състезание, в което се включих заедно с моя съученик Асен Георгиев – Social Innovations 360 2017 г., успяхме да спечелим второ място с идея за социална мрежа за подпомагане на хора, страдащи от проблеми с наднормено тегло, която носеше името HelpToBe. Следващата награда, която получих, беше на иновационния лагер, организиран от JA Bulgaria – “Към предприемачество посредством суровини и продукти“, на който, като лидер на проекта „Corkee”, успяхме да спечелим първо място. Най-прясната награда е от форума „Изгряващи звезди 2018“ като моя проект „Knnect.Me” успя да грабне два приза – „Най-добър студентски СтартЪп за 2018-та година“ и „Най-перспективен проект за 2018-та година“.

И за научените уроци?

Най-важния урок, който JA Bulgaria ми даде е да бъда критичен към моите идеи. Това качество беше чуждо за мен, докато не осъзнах, че то ми дава възможността по един по-лек начин да преодолявам основните препятствия, които се изправят на пътя на бизнеса. Когато човек е критичен, той успява да обърне внимание на всички несъвършенства на своя проект и по този начин да ги ликвидира.

Как трябва да изглежда модерното образование? И какво си пожелавате да се случи?

Моетo мнение е, че образователната система трябва да се насочи в една по-голяма степен към прагматизма и към реалното приложение на наученото в училище. За съжаление, голяма част от системата ни е обвързана с непрякото преподаване на материал. Това според мен отдалечава учениците от същността на нещата и именно затова все по-често в техните мисли се появява идеята за това, че материалът, който те са усвоили в училище, няма да открие реално приложение в професионалния им живот. На мен лично ми липсва прекия допир до учебния материал, отвъд определенията и формулите.

Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт с три думи, какви би биха били те?

Вдъхновяващ, Образоващ, Изграждащ.

 

Прочетете и интервюто, което Георги даде за karieri.bg.