JuniorAchievementBulgaria

I am JA - Ивайло Христов от DEV.BG

2019-04-30

I am JA - Ивайло Христов от DEV.BG

 

По повод стогодишнината на JA Worldwide и програмата "Учебна компания" ви предлагаме няколко истории с възпитаници на програмата. Днешното интервю е с Ивайло Христов от DEV.BG

 

Представи се с няколко думи - с какво се занимаваш в момента, твоето работно място...

 

Новата компания над която работя сега се казва DEV.BG. Създадохме я преди повече от 3 години и сега развиваме бизнеса. Още сме на стартъп ниво, но сме с големи амбиции. По настоящем DEV.BG е най-голямата ИТ общност в България.

Как се срещна с JA? От кого разбра за JA, къде и каква беше първата ти асоциация?

 

Учих магистратура във ФМИ и един от предметите ни беше "учебна компания" на JA. Така се запознах с програмата.

В кои програми/инициативи си участвал/а и кога?

 

Учебна Компания през 2007 г.

Кое е това преживяване или извод от твоето JA приключение, което и днес ти е ярък спомен, като от вчера?

 

Самата учебна компания беше изключително пътешествие за всички участващи. Преминахме през всички етапи  от крайния оптимизъм, до крайния песимизъм, през отказващи се хора от екипа, грешки, провали, успехи, печалба ... това беше една умалена версия на правенето на бизнес в истински условия.

Какво ти даде JA, с което смяташ, че днес си по-добър/а и успешен/а, отколкото, ако не беше се срещнал/а с JA?  

 

Най-ценното за всеки участник е, че може да се докосне до предприемачеството по един безопасен начин и да научи за себе си дали това е което иска. Сега е много "модерно" да си предприемач, но това като професия не е за всеки. Аз за себе си осъзнах, че не искам да се занимавам с нищо друо освен със стартиране и разрастване на статъпи и това е най-ценното, което ми даде JA. Други колеги осъзнаха, че предприемачеството просто не е за тях.

JA в световен мащаб става на 100 години през 2019, а в България организацията е на 22. Какво смяташ, че JA трябва се постарае да постигне за следващите 100 години? А JA България за следващите 20?

 

В България стартъп екосистемата е много млада и има нужда от много парченца от пъзела още. Много е постигнато до сега, но има още много работа за да може да има още повече възможности за предприемачите. За следващите 20 години JA бих се радвал ако може да помогне за по-добра свързаност на българските JA alumni с международни такива. В световен мащаб организацията бих се радвал да развива все повече дестинации, за които предприемачеството все още не е характерно.  

Как да направим JA възможност за всички и какво друго е нужно, за да бъде актуална за поколението Gen Z?

 

Според мен и сега JA е много актуална за поколението Z.